Lauc kritizirao Beroša: Evo što mu je jako zamjerio

Lauc kritizirao Beroša: Evo što mu je jako zamjerio

Gordan Lauc upozorava da u Hrvatskoj nemamo točnu statistiku o tome kod kojeg dijela preminulih je virus covida doista bio uzrok smrti. Takve podatke trebalo bi podastrijeti ministarstvo zdravstva koje vodi Vili Beroš.

“Kada je neki virus jako proširen kao što je to omicron bio u Europi u zadnja dva mjeseca, onda ćete taj virus PCR testom naći u nosu jako puno zdravih, bolesnih i umrlih ljudi. To nije ništa neuobičajeno, istraživanja provedena prije pandemije pokazala su da između 10% i 40% zdravih ljudi u nosu ima neki od respiratornih virusa.

Nažalost ako sve umrle proglasite žrtvama tog virusa, onda koronapaničari mogu pričati o autobusima umrlih i tražiti razne „mjere“ kako bi nas vlada „zaštitila“ od tog strašnog virusa. Naš sustav zdravstva je napravio prvi korak i sada znamo da kod četvrtine umrlih virus nije doslovno imao nikakvu ulogu, tj. radilo se o traumama, moždanim udarima, krajnjim stadijima karcinoma i slično. Slično je i u UK.

Ono što kod nas još uvijek nedostaje, a to je utvrditi kod kojeg dijela preminulih je virus doista bio uzrok smrti. Za očekivati je da je to slično kao i u UK, dakle ova crna linija na grafikonu, tj. okvirno oko polovine onoga što sada govore službena priopćenja.To je naravno i dalje puno, no važno je napomenuti da je među umrlima i teško bolesnima gotovo potpuno zanemariv broj zdrave djece, mladih, cijepljenih i onih koji su preboljeli COVID-19.

Bilo kakve mjere prema tim dijelovima populacije doista nemaju nikakvog smisla. Jedino što još uvijek ima smisla je preporučiti starijima i rizičnima koji se još uvijek nisu cijepili, ili preboljeli COVID-19 da budu oprezni i pokušaju se ne zaraziti. I naravno ako to žele mogu se cijepiti i na taj način donekle umanjiti rizik teškog oblika bolesti”, ističe Lauc.

Foto: Hina