Mediji su izdiktirali ove smjene, ali uz pomoć ‘insajdera’ iz HDZ-a: “Pogledajte ljude koji se smješkaju”

Mediji su izdiktirali ove smjene, ali uz pomoć ‘insajdera’ iz HDZ-a: “Pogledajte ljude koji se smješkaju”
Politički analitičar Žarko Puhovski i bivši savjetnik Andreja Plenkovića Krešimir Macan analizirali su za RTL buran jučerašnji dan koji je konačno iznjedrio rekonstrukciju Vlade.

‘Maknuo je nekoliko ministara koji su loši. Bilo je bitno maknuti ministricu Murganić, i to ne zbog skandala, nego zbog nesposobnosti. Ovo je jedan dokaz da se može maknuti i loše ministre, što je neka nada. Nisu ukinuli ni Ministarstvo državne imovine, što je dobra stvar’, kazao je Puhovski, a osvrnuo se i Macan na ovu temu, ponajprije po pitanju uloge medija u cijeloj priči:

‘Mediji su izdiktirali ove smjene, ali uz pomoć ‘insajdera’. Pogledajte ljude koji se smješkaju, koji su zadovoljni, očito nešto ide prema planu, prema Saboru HDZ-a na proljeće. Ideja je napraviti rekonstrukciju, ali možda s nekim drugim na čelu’.

Puhovski: Plenkoviću je problem HDZ, ne oporba ni koalicija

Stoga, postavlja se pitanje hoće li javnost to honorirati…

‘Ako sezona bude koliko-toliko solidna, opet će biti dobro 1. rujna i ponovno idemo u kampanju’, naglasio je Macan

.Rekonstrukcija HDZ-a se sad također nameće kao mogućnost. Navodno postoji cijeli niz nezadovoljnika u redovima njegove stranke.

‘Plenkoviću nisu problem ni koalicija ni oporba, njemu je problem HDZ, ne može ga kontrolirati. Ima relativnu većinu u stranci i hoće li tko od njegovihprotukandidata na mjesto predsjednika HDZ-a, ovisit će o više faktora’, kazao je Puhovski.

Macan: Kujundžić zadnji predstavnik desne struje

A Kujundžić, kojeg je javnost žarko željela vidjeti kao jednog od onih koji napuštaju Vladu?

“Nema afera. I koliko god je percepcija, ne bez vraga, da doktori vole u politiku, očito u ovom trenutku nema mnogo doktora koji su spremni u politiku. Po svemu sudeći nije bilo kandidata”, smatra Puhovski, a nadovezao se Macan:

“Tvrde u stranci da ih je bilo, ali vjerojatno se nisu odlučili. Činjenica je isto tako da je on jedan od zadnjih predstavnika desne struje tamo pa je morao ostati.”

Macan: Nakon predsjedavanja EU Plenkovića šalju u Europu

Dakle, zaključak jest da je Plenković učvrstio mjesto u stranci?

“Jest, ali to je ono ‘drži vodu dok majstori odu’, slikovit je bio Puhovski, a nešto detaljniji Macan:

“Do Sabora HDZ-a je miran. Njima je potreban netko tko će izdržati predsjedničku kampanju, s ciljem da dobije Kolinda Grabar-Kitarović ili neki njihov kandidat. I onda je ideja da on izgura predsjedanje EU pa da netko drugi pokuša uzeti čelništvo stranke i da ta nova osoba ide u izbore, a Plenkovića pošalju u Europu.”

“Najvjerojatnije da. Ali, ostane li ovako mala razlika između HDZ-a i SDP-a, na jesen ćemo imati veliku krizu”, rekao je Puhovski.

Foto: Admir Buljubašić/ Hina