HDZ ogorčen: Licemjerni Tomašević guši zagrebačke ugostitelje. Pa znate li vi što je napravio našoj slavnoj manekenki

HDZ ogorčen: Licemjerni Tomašević guši zagrebačke ugostitelje. Pa znate li vi što je napravio našoj slavnoj manekenki

Mate Ćurić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Grada Zagreba (ZPO HDZ Zagreb) i Ivan Bračić, potpredsjednik ZPO HDZ održali su danas press konferenciju za medije na temu višestrukog povećanja cijena najma za terase ugostiteljskih objekata u Gradu Zagrebu. Izjavili su sljedeće:

Na ovotjednom 15. Forumu zagrebačkih ugostitelja, koji je okupio više od 150 sudionika, ugostitelja i predstavnika raznih institucija, državnih i gradskih vlasti zagrebački ugostitelji su od Grada Zagreba zatražili odgodu odluke o poskupljenju najma parkirališnih mjesta za potrebe ugostiteljskih terasa.

Naime, o čemu se radi? Prema odluci gradske vlasti najam ugostiteljskih terasa bi trebao porasti 450% u prvoj godini, a u sljedećoj godini 900% ili 9 puta u odnosu na aktualan iznos najma! To primjerice znači da bi iznajmljivanje 3 parkirna mjesta za potrebe ugostiteljske terase umjesto dosadašnjih 2.200€ koštalo 19.100€ godišnje!

I što je još šokantnije, to drastično povećanje se ne odnosi samo na centar grada nego u svim zonama obuhvata parkinga. Tako bi primjerice cijena najma jednog parkirnog mjesta za ugostiteljsku terasu mjesečno: 

 U I. zoni iznosilo 4000 kn / 531 eura

U II. zoni 3000 kn / 398 eura

 A u III. zoni 2000 kn / 265 eura

 Ukoliko se ne povuče nova odredba o cijeni najma, 3 parkirna mjesta na periferiji grada bila bi skuplja i od najma stana jednake kvadrature u centru grada. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zekanović veći Andrej od Andreja Plenkovića: Ilegalne migracije nisu ključni problem

Podsjetimo, nedugo po stupanju na dužnost prije 2 godine, aktualna gradska vlast je preko noći krenula ugostiteljima drastično ograničavati pravo korištenja javnih prostora za ugostiteljske terase te im je izvanrednim rješenjima smanjivala površinu terasa ili ih u potpunosti ukidala, bez argumentiranih razloga i jasno definiranih kriterija. Ne govorimo o onim terasama koje su bile izvedene van definiranih granica u pozitivno izdanim riješenjima, nego o terasama koje su dobile adekvatnu gradsku dozvolu i bile izvedene prema vrijedećem rješenju i na temelju kojih su ugostitelji dugoročno planirali svoje poslovanje te za uređenje terasa investirali značajna financijska sredstva.

Poznata manekenka i uspješna poduzetnica Ljupka Gojić

Ovakvim postupanjem od strane gradske vlasti, značajno se smanjio broj fino uređenih i ugodnih ugostiteljskih terasa koje, što je iznimno važno, obogaćuju i turističku ponudu Grada Zagreba. U svim relevantnim istraživanjima među turistima, upravo mogućnost opuštanja na otvorenim ugostiteljskim terasama sami turisti navode kao iznimno važan segment turističke ponude te jedan od ključnih faktora ukupnog zadovoljstva boravka u destinaciji. Stoga, možemo slobodno i zaključiti da su zagrebačke ugostiteljske terase svojevrsni turistički „brend“ te su značajno doprinijele svim dobrim recentnim rezultatima i visokim dosezima zagrebačkog turizma. Jednako tako za same Zagrepčanke i Zagrepčane, naše ugostiteljske terase tradicionalno su najbolje mjesto opuštanja i konzumiranja vlastitog grada, mjesto privatnih susreta i druženja kao i uspješnih poslovnih sastanaka.

Ugostiteljstvo je ozbiljna djelatnost koji zahtijeva značajna ulaganja, dugoročna planiranja i novozapošljavanja. Nerijetko ugostiteljsku djelatnost u vlastitom ili tuđem prostoru obavlja više članova iste obitelji te su često ugostiteljski obrti zapravo male obiteljske tvrtke o kojima ovisi egzistencija cijelih obitelji. Ovakvim naglim, neargumentiranim te loše iskomuniciranim protuposlovnim odlukama, Grad Zagreb ugrožava ukupnu poslovnu klimu, remeti dugoročne planove poduzetnicima i obrtnicima, dovodeći ih na rub poslovne propasti te ugrožava radna mjesta i egzistenciju čitavih obitelji koje se bave tim poslom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sramotan napad na Dalića: On je limitiran kao nogometni znalac. Teški ziheraš. Drugi mu kroje momčad i malo je visoko poletio

Među nebrojenim primjerima, spomenimo se i naše Zagrepčanke Ljupke Gojić, nekada svjetski slavne manekenke, a danas uspješne poslovne žene, kojoj je gradska vlast preko noći odbila produljiti ugovor za najam 3 parkirna mjesta za potrebu terase njene slastičarnice na Knežiji. Za tu istu terasu joj je sam Grad Zagreb godinu prije izdao vrijedeću dozvolu na osnovu koje je gđa.Gojić investirala značajna sredstva u njeno uređenje. Novce privrijeđene u inozemstvu, uložila je u svojem gradu, a nakon nerazborite odluke gradske vlasti, morala je ukloniti terasu i time izgubiti značajna uložena sredstva. U obrazloženju odluke, čak se navodi i da majke s kolicima sa djecom nisu mogle neometano prolaziti.

Zaista je licemjerno da se aktualna gradska vlast u vlastitim nerazboritim odlukama poziva na majke s kolicima sa dječicom, s obzirom na izostanak bilo kakve demografske politike i s obzirom na druge drastične odluke potput odluka promjeni statusa majki odgojiteljica te ukidanju njihovih ranije zajamčenih naknada. U navedenom primjeru i sami susjedi sa Knežije su komentirali da im je tim činom Grad ukinuo jedno lijepo mjesto ugodnog kvartovskog okupljanja radi 3 parkirna mjesta koji u bitnom ne mijenjaju ukupan broj parking mjesta u naselju i ne predstavljaju novu dodanu vrijednost.

Ivan Bračić i Mate Ćurić

Moramo postaviti pitanje i ukupnog postupanja aktualne gradske vlasti spram ugostitelja, obrtnika i poduzetnika? Najprije su dijelu ugostitelja ukinuli postojeća rješenja o korištenju javnih površina za ugostiteljske terase na osnovu kojih su oni izvršili ulaganja i zapošljavanja, a sada onim ugostiteljim kojima nisu uskratili korištenje javnih površina za terase, njihov najam u 2 godine podižu za 9 puta, 900 %. Istovremeno za cijelo razdoblje njihove vlasti nije donesena niti jedna jedina mjera koja bi predstavljala olakšicu u poslovanju poduzetnika i obrtnika ili im omogućila nove poslovne mogućnosti i dodanu vrijednost. Štoviše, nakon odluke središnje vlasti o ukidanju prireza koji bi u značajnom smanjio izdvajanje za zaposlenike i poboljšao plaće zaposlenih, zagrebačka gradska vlast je isti dan najavila uvođenje poreza u 100% iznosu, koji će u financijskom smislu cementirati postojeće stanje i drastična izdvajanja za zaposlenike i oporezivanjie njih samih.

Ovo je sada kao što vidimo drugi težak i drastičan udar na ugostitelje i moramo se zapitati radi li se samo o izostanku vizije i potpunoj nekompetenciji u upravljanju gradom ili o smišljenom provođenju ideološke politike ANTIRASTA prema poduzetnicima i malim obiteljskim obrtima??

Neki dan smo također imali i javni performans zatvaranja Masarykove ulice za taksiste čime su preko noći ugasili jedno od najfrekventijih taksi stajališta u centru Zagreba.

Razlog je navodno širenje pješačke zone u centru grada, a u stvarnosti radi se o nagrđivanju tradicionalnog donjogradskog urbanog agramerskog štiha pokušajem implementacije kvazimodernog street-arta, prilikom čega su ni krivi ni dužni stradali taksisti kao kolateralna žrtva.

Udar na male i neovisne poduzetnike i obiteljske tvrtke i njihovo dugoročno zatiranje jest službena politika stranke MOŽEMO koju dosljedno provode, razvidna u svim njihovim odlukama i postupcima. sa jedne strane neargumentirano, ničim potkrijepljeno i nerealno podizanje nameta i naknada, a sa druge strane niti jednim aktom i odlukom ne nude nikakvu bolju uslugu ili novu poslovnu mogućnost. Nerijetko, kao u primjeru odvoza otpada svjedočimo ne samo značajnom poskupljenju, već i drastičnom pogoršanju komunalne usluge.

Konačno, mislimo da Grad Zagreb i aktualna gradska vlast treba ozbiljno razmotriti apel zagrebačkih ugostitelja i odgoditi odluku o poskupljenju najma terasa u ugostiteljskoj djelatnosti, a u konačnici i odustati od ovakve nerazborite i drastične mjere, stoji u priopćenju HDZ-a.

Na slici: Mate Ćurić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Grada