HDZ-ov trbuhozborac Hrebak pretvorio se u jeftinog demagoga: Evo što sada kaže o istražnom povjerenstvu

HDZ-ov trbuhozborac Hrebak pretvorio se u jeftinog demagoga: Evo što sada kaže o istražnom povjerenstvu

Predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak gostovao je u večerašnjem Pressingu. Hrebak kaže da podržava osnivanje istražnog povjerenstva, ali ima primjedbe na aktualni prijedlog oporbe.

“Očekivao sam da će to bi saborsko istražno povjerenstvo za ovu aferu o kojoj raspravljamo već gotovo mjesec dana. Podržavam povjerenstvo za Janaf, a na kraju smo dobili zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva o svemu i svačemu. To je jako široko”, kazao je Hrebak i dodao:

“Korupcija ne bira stranke, bira pojedine osobe iz stranka, a u ovom konkretnom slučaju i HDZ-a i SDP-a i HNS-a. Neka promjene prijedlog pa ćemo sjesti i razgovarati, ja za ovakvo povjerenstvo nisam. Ovo meni izgleda kao inkvizicija. Da je to pisao SDP, znam kako bi to izgledalo, stranka ima tradiciju i zna kako se to slaže. Ali, kada to piše nepravni ekspert iz stranke Možemo!, pa kako će saborski zastupnici istraživati suce ustavnog suda ili redovne suce. Meni je to skandalozno da dolazi iz redova oporbe, znam da SDP nije u tome sudjelovao. SDP je institucionalna stranka koja sigurno ne bi dopustila da ovakav prijedlog izađe na vidjelo. Kako će izvršna vlast propitkivati suce?!”

“U Hrvatskoj postoji jedna uzrečica: Ako hoćeš da se nikad ništa ne dogodi – osnuj povjerenstvo. Jedanaest povjerenstava smo imali od osnivanja Hrvatske. Oni su ovdje stavili da će imati i većinu i predsjednika, to je nepojmljivo i nezakonito. Član sam saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, SDP ima predsjednika upravo tog odbora. Taj odbor može nadzirati SOA-u i policijski sustav. U tih mjesec dana imali smo nekoliko sjednica i niti na jednoj od njih nije bilo na dnevno redu da vidimo što je SOA ili policija napravila po tom pitanju”, kazao je Hrebak i dodao da je poslao pismo Nikši Vukasu u kojemu traži da se te teme stave na dnevni red.

Oporba upozorava da je problem u sustavu, da se ne donose kazne i stoga traže osnivanje povjerenstva.

“Ja želim povjerenstvo za Janaf, a sve ovo drugo je politizacija. Sljedećih šest mjeseci možemo razglabati, zvati svjedoke i nećemo napraviti apsolutno ništa, ali će oporba zato imati veliku uvertiru da bi se mogla pripremati za lokalne izbore. To ja ne volim u hrvatskoj politici, politizaciju. Oni su pokazali ujedinjenost, to je njihovo legitimno pravo, ja to podržavam, ali smatram da je i moje pravo da kažem da je ovo neozbiljan prijedlog, da je jedan dio pravnih stručnjaka već rekao da je nezakonit i neustavan”, rekao je Hrebak.

Korupcija na lokalnoj razini

U aferi Janaf uhićena su i dvojica gradonačelnika, DraženBarišić i VinkoGrgić, a Hrebak je komentirao i je li sam ikad dobio neku kompromitirajuću ponudu kao gradonačelnik.

“Ne mogu reći da sam imao direktne ponude, ali osjećam da se to događa oko nas. Ta spomenuta firma, koliko ja znam, zadnjih 10 godina nije radila u Bjelovaru. Neću dalje ništa insinuirati. Statistike su poražavajuće. Svi stručnjaci koji prate korupciju kažu da je korupcija najviše prisutna upravo na lokalnoj razini. Nama nije problem ovaj pretkazneni postupak, kad se provode izvidi, tu policija, DORH i USKOK rade vrhunski posao”, kazao je Hrebak i dodao kako tu nije bilo problema sve dok nisu počele curiti informacije.

Hrebak je kriminalist pa je komentirao gdje je, prema njegovom mišljenju, moglo doći do curenja informacija.

“Mislim da je počelo curiti kada se počela priča zatvarati, kada su počeli mozaik slagati, kada su se penjale informacije službenim kanalima, tu moramo naći krticu. Ali nama nije ovaj predistražni postupak problem nego pravosudni, nama pravosudni postupci traju po 10 godina”, naveo je Hrebak.

Kazao je da predsjednik Vlade AndrejPlenković nije znao za istragu i mjere koje su se provodile.

“Jesu li ti ljudi trebali znati, možda čak i da, ali u ovom trenutku nema pravnih mehanizama da oni to smiju znati. Zakon je tu vrlo jasan. Slušam različita tumačenja Milanovića, ali ne smije znati. Ako netko u vrhu zna informacije, onda je taj isti može upravljati tim sustavom, a to nije dobro.”

Klub Dragana Kovačevića

Predsjednik ZoranMilanović danima napada sve koji su ga na bilo koji način kritizirali i prozvali zbog boravka u klubu DraganaKovačevića koji je uhićen u sklopu afere Janaf. Do sada su se na njegovoj meti našli RadaBorićTomislavTomaševićMarijana Puljak, Dalija OreškovićPeđaGrbinŽarkoPuhovski, ali i nevladine udruge B.a.B.e. i GONG.

“Mene je malo iznenadilo. Imam osjećaj da čim se kamere upale, pojavi se drugi čovjek. Ne znam što se događa, svatko ima svoj stil ovaj stil Zorana Milanovića je legitiman, ali ja bih to činio na nešto drugačiji način. Njegovo je pravo kao predsjednika kojeg su građani izabrali da komentira događaje na način za koji misli da je to dobro. Mislim da to nije dobar komunikacijski način, ali svatko zna u politici svoje granice”, kazao je.

Kaže da on nije odlazio u sporni Klub Dragana Kovačevića, ali da ne osuđuje ni ministre ni predsjednika koji su tamo odlazili.

“Ali, ipak su oni ministri, a on predsjednik i tamo nisu trebali biti.”

Dodao je i da je loše što su tamo odlazili u vrijeme lockdowna. “To je jako loša poruka.”

Hrebak upozorava da građani imaju pravo znati kako će se potrošiti 19 milijardi kuna namijenjenih projektima aglomeracija, pa je komentirao što je tu problematično.

“Mi se bavimo povjerenstvom, a na mala vrata prolazi 19 milijardi kuna vrijednih investicija za izgradnju komunalne infrastrukture, sličnih tendera kao što je bio tender, odnosno natječaj u Velikoj Gorici. Jesmo li spremni dati ruku u vatru da je ovo samo jedan izolirani slučaj i jesmo li spremni dati ruku u vatru za sve gradonačelnike koji u ovom trenutku imaju utjecaja i mogućnosti na svoja komunalna društva koja provode natječaje. Mislim da bi se SOA trebala s tim malo pozabaviti. Ovih 19 milijardi kuna je sedam do osam Peljeških mostova, a znamo koliko smo teško pronašli sredstva za jedan. Usudio bih se proglasiti ovo nacionalnim interesom. Nije to mali novac”, kazao je Hrebak.

Foto: Damir Senčar/Hina