HDZ-ova eurozastupnica: Komšić je ustvari jedan Frankenstein kojeg je izmislio Izetbegović

HDZ-ova eurozastupnica: Komšić je ustvari jedan Frankenstein kojeg je izmislio Izetbegović

Hrvatski eurozastupnici ocijenili su ograničene izmjene izbornog zakona u BiH kao očekivane i ispravne, a ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nepravednim.

Eurozastupnik Tonino Picula (S&D/SDP) rekao je Hini da je Ured Visokog predstavnika u BiH godinama “bio pasivni promatrač situacije u BiH” i smatra da je Christian Schmidt odlučio upotrijebiti svoje ovlasti zbog nove geopolitičke situacije u Europi.

“Prije svega zbog rata koji (ruski predsjednik) Vladimir Putin vodi u Ukrajini, ali jednako tako zbog nestabilne situacije na zapadnom Balkanu; zbog situacije u BiH koja se pokazala kao gotovo neupravljiva država”, rekao je Picula.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) opisala je Schmidtov potez kao “veliko olakšanje i odlučujući, očekivan potez”, javlja N1.

“Pomogao je da se Hrvate ne izbaci iz političkog života”, rekla je Zovko, članica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH.

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je izmjene izbornog zakona u dijelu koji odnosi na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka u izbornoj noći i prije objave rezultata. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji jer je potreban veći postotak zastupnika u domovima naroda za formiranje entitetske vlade, čime je smanjena mogućnost da mnogobrojniji Bošnjaci formiraju vladu bez hrvatskih stranaka.

“Očito nije htio to napraviti u izbornoj kampanji da ne optereti ionako kratku, ali vrlo prljavu kampanju. To je jedan taktički potez koji je povučen u dobro vrijeme”, smatra Picula, dodavši da su prilike u BiH pogoršane nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

“Ima puno Putinovih šegrta na zapadnom Balkanu. Jedan od njih je i Milorad Dodik koji je usred kampanje otišao Putinu u Moskvu i koji ne krije da će nakon ovih izbora prije svega surađivati s Rusijom, Srbijom i Mađarskom – zemljama koje nemaju nekakav demokratski pedigre što bi moglo značiti daljnje erodiranje europskih šansi za BiH”, rekao je Picula.

Eurozastupnik Ladislav Ilčić (ECR) rekao je Hini da su Schmidtove izmjene “samo očuvanje postojeće situacije, koja je mogla biti i gora, ali ni na koji način nije popravila položaj Hrvata u BiH već ga je očuvala jednako lošim kao i dosad”.

Tomislav Sokol, eurozastupnik iz redova pučana, rekao je u izjavi Hini da je termin korištenja bonskih ovlasti “dobro pogođen da se maksimalno otupe pritisci bošnjačke političke scene”.

Čije su zasluge za Schmidtov potez?

HDZ-ovi eurozastupnici zasluge za ograničene izmjene izbornog zakona pripisuju hrvatskoj vladi. Zovko je izjavila da je Schmidta na to “ohrabrio premijer Andrej Plenković”, dodavši da je Plenković više puta upozoravao na štetnost polariziranja i negativnog javnog govora, dok je predsjednik Zoran Milanović nastupao “kontraproduktivno”.

Eurozastupnica Sunčana Glavak, članica izaslanstva EP-a za odnose s BiH, rekla je da hrvatska politička scena, uključujući hrvatskog predsjednika, nije izašla s konstruktivnim prijedlozima, već je samo “pogoršala stanje”.

“Uložen je enormni napor tihe i glasne diplomacije hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića jer u Hrvatskoj postoje brojni destruktivni elementi koji tom procesu nisu ni na koji način pridonijeli i zapravo smo svjedočili vrlo visokoj razini amaterizma u politici”, rekla je Glavak Hini

Sokol je istaknuo da je “umjeren, argumentirani pristup, pristup iza kulisa, ono što daje rezultate”.

Ilčić, također član izaslanstva EP-a za odnose s BiH, smatra da je to “zasluga svih koji su se u međunarodnoj zajednici borili i objašnjavali kakva je to nepravda da Bošnjaci preglasavaju Hrvate na mjestima rezerviranima za Hrvate”, uključujući zastupnika iz drugih političkih grupacija, kao i hrvatskog predsjednika.

“Zasigurno je doprinio stvaranju okružja u međunarodnoj zajednici kojim je međunarodna zajednica postala svjesna problema”, dodao je Ilčić te optužio HDZ da je “najodgovornija stranka” za nepovoljan položaj Hrvata u BiH.

Komšić “anomalija”, “Frankenstein” 

Željko Komšić kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata povećao je prednost u odnosu na protukandidatkinju Borjanu Krišto i sada vodi s 54,6 naprema 45,40 posto, pokazuju najnoviji podaci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

Hrvatski eurozastupnici iz različitih političkih grupacija slažu se da je izbor Komšića nepravedan.

“Željko Komšić je anomalija sustava koja se ponavlja iz izbornog ciklusa u izborni ciklus”, opisao je Picula, dok je Ilčić rekao da se ovdje radi o “velikoj nepravdi” za Hrvate.

“Komšić je ustvari jedan Frankenstein kojeg je izmislio Izetbegović i na kraju je zbog njega izgubio mjesto u Predsjedništvu BiH (…) Imamo dva bošnjačka predstavnika i Željku Cvijanović iz reda Srba (u Predsjedništvu BiH)”, rekla je Zovko, dok je Glavak poručila da je “Borjana Krišto pobjednica hrvatskog naroda – nju je izabrao hrvatski narod”.

“SDA je preusmjerila dio svojih glasova na Komšića da bi uzurpirali to hrvatsko mjesto i dogodilo im se to da je Komšić prošao, a njihov kandidat za bošnjačkog člana nije prošao”, rekao je Sokol.

“Ovo je poraz i svih bošnjačkih političkih lobista unutar Hrvatske koji su zloupotrebljavali svoje političke pozicije da bi radili protiv interesa Hrvata u BiH – tu prvenstveno mislim na (bivšeg hrvatskog predsjednika) Stipu Mesića i ljude okupljene oko njega”, dodao je Sokol.

Denis Bećirović iz SDP BiH predstavljat će Bošnjake, a Željka Cvijanović iz SNSD-a Srbe u novom Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo BiH imenuje predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a prema načelu etničke rotacije tu bi poziciju trebao zauzeti predstavnik Hrvata u BiH.