“Hrvatski kandidat” Komšić osvojio u Posušju čak 18 glasova. A kako stoji u Čitluku, Neumu i Grudama?

“Hrvatski kandidat” Komšić osvojio u Posušju čak 18 glasova. A kako stoji u Čitluku, Neumu i Grudama?

I on će zastupati Hrvate u BiH i Federaciji? Naprosto je nevjerojatno da i nakon 13 godina izbornog inženjeringa Hrvati ne mogu izabrati svog prvog čovjeka u susjednoj nam državi, gdje su jedan od tri konstitutivnih naroda. Više manje to je poznata priča, no ovaj put je onaj koji ju je osmislio najteže nastradao. Bakir Izetbegović i njegova SDA potučena je do koljena i zbog izbornog inženjeringa koji je demokratski ponizio hrvatski korpus, a ne samo zbog toga što ga je i “ujedinjena” bošnjačka opozicija porazila na izborima.

Ogroman broj od 194.605 glasova koje je dobio takozvani hrvatski kandidat Željko Komšić iz Demokratske fronte zapravo su bošnjački, a svakako i oni na koje je mogao računati Bakir Izetbegović. S 30.210 glasova (54,21 %) više ovaj dugovječni vrhovni hrvatski predstavnik u najvišim BiH političkim tijelima pobijedio je Borjanu Krišto iz HDZ BIH-HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE koja je osvojila 164.395 ili točno 45,79 posto svih onih koji su glasovali za jednog od dva hrvatska kandidata, piše Startnews.

Naprosto je apsurd kako je u hercegovačkim općinama, u kojima je Krišto ostvarila dominantnu pobjedu, Komšić dobio samo 11.000 glasova, uključujući i bošnjački dio Mostara gdje je Hrvat bez hrvatske putovnice dobio 8391 glas!

U ovaj broj nisu uračunate općine u Hercegovini sa većinski bošnjačkim stanovništvom, poput Konjica ili Jablanice, kao ni općine iz srednje Bosne sa većinski hrvatskim stanovništvom poput Prozora-Rame, Kiseljaka ili Kreševa.

Očekivano, najviše glasova dobio je u Mostaru, 8.391. Sljedeća općina po broju glasova koje je dobio Komšić je Stolac sa 899 dobijenih glasova. Komšić je u rodnom gradu Borjane Krišto, u Livnu, osvojio 585 glasova, a u Čapljini  je dobio 548 glasova.

Evo koliko je glasova Komšić dobio u hercegovačkim općinama i gradovima, ali jednako tako donosimo i tablicu koliko su Komšić, a i Krišto dobili u preostalih, od gotovo 100 općina Federacije.

Krišto i Komšić, kao hrvatski kandidati zajedno osvojili su gotovo trećinu Federacije BiH! Da nije riječ o izbornom inženjeringu čovjek bi pomislio kako je u nedjelju zapravo najviše razloga za slavlje imao hrvatski etnitet. Neki čak to i otvoreno govore, poput samog Željka Komšića koji je samo igrom slučaja i kasnom reakcijom visokog predstavnika Christiana Schmidta izbjegao neminovno – da se nema pravo lažno predstavljati kao izbor Hrvata u Bosni i Hercegovini!

Željko Komšić je ustvrdio kako je pobjedničku poziciju najjače hrvatske stranke uz broj glasova koje su dobili njeni kandidati za različite razine vlasti pojačala odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.

Njegova je teza kako je HDZ sada u potpuno komotnoj poziciji jer može birati hoće li za partnera u vlasti uzeti Stranku demokratske akcije (SDA) ili pak blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka. I nije baš u krivu kad to govori, jer Borjana Krišto osvojila je čak 31 općinu Federacije i to ne samo one tri u Posavini te njih nešto manje od 20 u Hercegovini, već i one u Srednjoj Bosni!!!

Dobrim dijelo je to i točno, jer u 31 općini pobijedila je Krišto, u jednoj Komšić, a bošnjački kandidati Bečirović (SDP + njih još 10) pobijedio je u 37, a Bakir Izetbegović u samo 6!!!

Bit će zanimljivo vidjeti što će se u skoroj budućnosti kuhati u bosanko-hercegovačkom loncu!

Foto: Hina