HEROJ NEBA: Legendarni pilot sasjekao ministra Banožića. Laže kao i obično

HEROJ NEBA: Legendarni pilot sasjekao ministra Banožića. Laže kao i obično

Iz MORH-a su medijima uputili zanimljiv poziv za sutrašnje događanje – 30. obljetnicu preleta MIG-om pukovnika Ivice Ivandića.

Zanimljiv jer tog 15. svibnja 1992., uz Ivicu Ivandića je bio još jedan pilot – Ivan Selak. Nakon što je Ivandić sletio na Resnik, a Selak na Pleso, zrakoplovi su im nazvani Osvetnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika te su postali dio prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, javlja Dnevnik.hr.

Zašto Ivandić, a ne Selak, Dnevnik Nove TV pitao je MORH. Ističu kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo dati obol pukovniku Ivici Ivandiću, koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split, otkrivanjem eksponata. Ostali piloti ih već imaju, navode u MORH-u.

“Ideja o postavljanju aviona koji je podsjetnik na prelet pukovnika Ivandića u planovima je više od dvije godine, avion je u međuvremenu uređen za postavljanje. HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split koji je u neposrednoj blizini vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.

Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu”, objasnili su u MORH-u.

S legendarnim pilotom razgovarala je Petra Buljan.

“Nemam pojma koji je razlog, ali mislim da je bolje da nisam pozvan. Jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu”, rekao je Selak i dodao da MORH laže da ima eksponata njemu u čast.

“Lažu kao i sve što inače govore – lažu”, dodao je. Na pitanje misli li da se razlozi nepozivanja kriju u kritikama koje često upućuje ministru Mariju Banožiću, Selak odgovara: “Kritika tipa njušenje bombe i dugoročne i kratkoročne rakete, avion koji ne može letjeti noću. Jesu li to kritike? Ili istina?”, pita se Selak.

Ministru bi poručio da ide u lov na veprove, da se ostavi Ministarstva.

Sam prelet ostao mu je u lijepom sjećanju.

“Sjećam se svakog detalja. Od početka leta do kraja. Jedino mi je bilo, ne mogu reći panika, ali što ako iskočim i padnem među Srbe? Moja sreća će trajati kratko, dok ne shvate što radim. Ako padnem među Muslimane, opet će mi kratko trajati sreća jer oni su zaratili sa Srbima. Ako padnem među Hrvate, hoću li im objašnjavati da ja, kao, bježim u Hrvatsku. Ma dajte…”, prisjetio se. 

S Ivicem Ivandićem je, kaže, jučer pojeo tortu.

Foto: Facebook