HNS reagirao na “tendenciozni naslov”: Stjepan Čuraj iznio je nove podatke o padu cijena građevinskog materijala

HNS reagirao na “tendenciozni naslov”:  Stjepan Čuraj iznio je nove podatke o padu cijena građevinskog materijala

Hrvatska narodna stranka reagirala je na “tednenciozni naslov” na Teleskopu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Povodom objave teksta tendencioznog naslova „Državni tajnik se osramotio u Otvorenom: Tvrdio je da cijene građevinskog materijala padaju, a onda je nastupila profesorica“, objavljenog dana 13. srpnja 2022. godine na portalu www.teleskop.hr šaljemo Vam obrazloženu reakciju u cilju da Vas točno i potpuno informiramo.

Gostujući u emisiji Otvoreno 12. srpnja, koja je bila posvećena uvođenju eura kao nacionalne valute, predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj iznio je nove podatke o padu cijena građevinskog materijala na svjetskim tržištima. Napominjemo kako je ovo bilo izrečeno u kontekstu kretanja cijena nekretnina po ulasku u eurozonu.

Radi se o lako provjerljivim podacima, a do korekcije cijena pojedinih strateških sirovina došlo je uslijed pada njihove potražnje, tj. uslijed primjene elementarnih tržišnih zakonitosti i mehanizama. Činjenice koje je Stjepan Čuraj iznio trebale su biti doprinos u sadržajnoj raspravi o makroekonomskim pokazateljima i projekcijama cijena na domaćem i međunarodnom tržištu.

Stjepan Čuraj za svaki se svoj javni nastup temeljito priprema koristeći sve relevantne izvore podataka i analize domaćih i stranih stručnjaka.

Sukladno tome smatramo vrlo nekorektnim i neprimjerenim njegove izjave i sam nastup u emisiji proglašavati sramoćenjem. Tendenciozno izvještavanje i prenošenje informacija i netočnih zaključaka s ciljem nametanja iskrivljene slike, u ovom konkretnom slučaju predsjednika HNS-a i državnog tajnika u Ministarstvu financija Stjepana Čuraja, protivi se temeljnim pravilima novinarske struke i etike.

Vjerujemo kako će i dalje u Vašem radu ali i u interesu Vaših čitatelja prioritet biti nepristrano i istinito izvještavanje te da ćete objave temeljiti na točnim, provjerenim i objektivnim činjenicama”, ističe Hrvatska narodna stranka.