Hoće li NATO zaratiti s Rusijom: U Poljsku stigli američki Lovci F-15

Hoće li NATO zaratiti s Rusijom: U Poljsku stigli američki Lovci F-15

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi “uništiti NATO”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki nakon sastanka s britanskim kolegom Borisom Johnsonom u Varšavi u četvrtak.

“Putinov politički cilj je uništiti NATO i iz tog razloga važno je da pokažemo kako smo jedinstveni”, rekao je Morawiecki.

Dodao je da u NATO-u vlada snažno razumijevanje u pogledu napetosti na njegovu istočnom krilu.

Johnson je rekao da ni Poljska niti Britanija ne mogu prihvatiti svijet u kojem snažan susjed može zastrašivati ili napadati druge, javlja N1.

Naglasio je da Poljska ima ključnu ulogu u europskoj sigurnosti.

Lekcija proteklih stotinu godina bila je da kada je Poljskoj prijetila nestabilnost, rat i agresija, tada su svi bili ugroženi, rekao je britanski premijer.

Nakon sastanka, dvojica čelnika posjetili su vojarnu u Varšavi gdje su smješteni britanski vojnici. Britanski vojnici pomažu poljskim snagama u jačanju granice s Bjelorusijom od prosinca.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je u ponedjeljak da će poslati još 350 vojnika u Poljsku.

Johnson se sastao i s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Američki zrakoplovi F-15 sletjeli su u četvrtak u poljsku zračnu bazu, rekao je poljski ministar obrane, u trenutku kada NATO jača vojnu prisutnost na istočnom krilu u kontekstu napetosti između Ukrajine i Rusije.

Zrakoplovi su stigli u trenutku kada su dodatne američke i britanske postrojbe raspoređene u Poljskoj, a zemlju je u znak solidarnosti posjetio i britanski premijer Boris Johnson.

“Danas su u zračnu bazu u Lasku stigli američki lovci F-15, oni će pružati potporu istočnom krilu u sklopu NATO-ove misije zaštite zračnog prostora” (Air Policing), objavio je Mariusz Blaszczak na Twitteru.

Ministar obrane nije rekao koliko je zrakoplova sletjelo u zračnu bazu.

Američki zrakoplov F-15 poslani su i na Baltik.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je u četvrtak da bi London mogao poslati dodatne vojnike u istočnu Europu bude li potrebno, nakon što je u ponedjeljak objavio da šalje 350 vojnika u Poljsku.

Rusija je na granici Ukrajine rasporedila stotinu tisuća vojnika, no niječe da planira invaziju.

Na slici: Britanski premijer Boris Johnson i njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki