HRejting: Potop Plenkovića i Bernardića u prvoj izbornoj jedinici. Hasanbegović i Selak Raspudić ulaze u Sabor

HRejting: Potop Plenkovića i Bernardića u prvoj izbornoj jedinici. Hasanbegović i Selak Raspudić ulaze u Sabor

U središtu Zagreba velik je pad popularnosti dviju najvećih političkih opcija i potpuna marginalizacija stranke Milana Bandića u gradu kojim upravlja. To pokazuje usporedba rezultata našeg HRejtinga s rezultatima prošlih izbora.

Tako lista SDP-ove koalicije s Davorom Bernardićem na čelu dobiva 29,2%. A to je 10% manje nego prije četiri godine, kada je bila predvođena Zoranom Milanovićem. Još je veći pad liste kojoj je 2016. kao i danas na čelu Andrej Plenković – 12% pa koalicija HDZ-HSLS u anketi ima 19,7%, javlja HRT.

Treći izbor je Škorina koalicija (10,4%) koju u Zagrebu predvodi Zlatko Hasanbegović.  Vrlo blizu mu je Tomislav Tomašević, prvi na listi stranaka platforme Možemo (9,1%) u 1. izbornoj jedinici.

S Marijom Selak Raspudić, Most s 6,3% prelazi izborni prag, od kojega je Dalija Orešković, koja u Zagrebu predvodi savez oko Stranke s imenom i prezimenom s 3,9%  daleko, ali je d’Hondtova metoda preračunavanja ipak ostavlja u igri za mandat, za razliku od stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koja jedva da prelazi 2% (ima 2,2%).

Neodlučnih birača u Zagrebu je 11,3%, tako da bi njihovim uključivanjem u izborni proces, podjela mandata mogla izgledati drukčije nego sada.

A sad 12 takozvanih fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart koji uzima 5, HDZ 4, Škorina koalicija 2 i savez na platformi Možemo  1. Za dva preostala, rubna mandata, na koje statistička pogreška od 4% ima utjecaj, bore se četiri opcije. Najbliže su im prema anketi, Restart i Most.