Velimir Bujanec komentirao spornu fotografiju voditelja konkurentske Budnice: Što je Ivo Lučić rekao Hasanbegoviću

Velimir Bujanec komentirao spornu fotografiju voditelja konkurentske Budnice: Što je Ivo Lučić rekao Hasanbegoviću

Kandidat Domovinskog pokreta Igor Peternel objavio je na svojoj Facebook stranici fotografiju s jednog sastanka Saveza komunista Jugoslavije u Lištici ( sada Široki Brijeg) na kojoj se vidi voditelj Budnice Marko Ljubić. S obzirom na to da je Budnica zamišljena kao konkurencija Bujici zamolili smo Velimira  Bujanca  da komentira  spornu fotografiju koja je izazvala  veliki interes na desnici.

Jeste li znali za prošlost Marka Ljubića koji vodi konkurentsku ‘Budnicu’?

 Nevoljko komentiram kolege, no, kako su me danas mnogi pitali za Ljubića, moram priznati da nisam znao za jednoumni dio njegove prošlosti, niti člansto u Savezu komunista. Čovjek se u javnim nastupima predstavljao kao antitotalitarist i zagovornik lustracije, a na kraju ispada da bi sam sebe morao lustrirati! Situacija je tim gora, ako je fotografija zaista snimljena na Širokom Brijegu jer je poznato da su tamo komunisti počinili strašan zločin nad hrvatskim franjevcima, a česta tema partijskih sastanaka, naročito 1990. godine, bio je obračun s “klerofašistima” i “hrvatskim nacionalistima”. Što se pak tiče vaše opaske da vodi neku “konkuretsku emisiju”, ona ne stoji. To je kao da nosite lažne tenisice, recimo, marke ‘Puma’, a na njima je umjesto slova ‘U’ ipsilon. Osim toga, poznato je da orginali uvijek traju duže od lažnjaka.

Kako ste vi doznali za fotografiju?

Nakon što se već pojavila na društvenim mrežama, nazvao me dr. Zlatko Hasanbegović i rekao da je u gradu sreo Ivu Lučića, a ovaj mu je potvrdio da je fotka autentična. Kad sam je pogledao – fakat podsjeća na Ljubića. Brkovi su ostali isti punih 30 godina, samo je ikonografija drukčija! Neznam je li to snimio Lučić, ali valjda ima neka saznanja o autoru, kad je Hasanbegoviću rekao da je to zaista Marko.

Prije pokretanja projekta ‘Budnica’ na Osječkoj televiziji, Marko Ljubić je često gostovao i u ‘Bujici’. U kakvim ste bili odnosima?

 Naši su odnosi bili korektni. Gledatelji ‘Bujice’ dobro su ga prihvaćali, a u eter je iznosio stavove koji su dijametralno suprotni od onoga što simbolizira zastava komunističke Jugoslavije pod kojom je srušen Vukovar ili Titov portret pod kojim je Ljubić pozirao 1990. Mnoge je zbunilo kad su vidjeli da je kolega Ljubić otišao na Osječku televiziju, gdje mu, kako sada vidimo, društvo rade likovi poput Drage Hedla i Gorana Flaudera, čije obiteljske albume najvjerojatnije krase slične fotografije.

Gdje je i zašto puklo?

Na Z1 televiziju jesu dolazila neka pisma protiv njega, ali nikada ne ovakve fotografije. Od kada je u Osijeku, više se ne javlja… Zadnji puta sam ga vidio na posljednjem ispraćaju Bože Alića, ali je izbjegao susret… Sada mi je ipak malo jasnije zašto napada Škoru i ugošćava lažne desničare. To radi za račun Mistrijine frakcije HDZ-a i s ljudima koji imaju sličnu prošlost, a vjerojatno su i ucijenjeni sličnim fotografijama.

A gdje ste vi bili 1990. godine?

Godine 1990. bio sam u Varaždinu i osnivao Mladež HDZ-a. Nakratko sam i uhićen jer sam sa zastave tadašnje socijalističke Hrvatske izrezao crvenu zvijezdu i tako otišao na koncert Prljavog kazališta. To sam učinio po uzoru na Rumunje jer još nismo mogli doći do zastava s hrvatskim grbom pa je i rupa na crven-bijeli-plavi bila ok. HDZ u Varaždinu osnivali smo 20. veljače 1990., bio sam zadužen za mladež, a seniore su okupljali pokojni brat Branimira Glavaša – Dubravko, Ivić Pašalić, Katarina Fuček, Zdravko Maltar, Anđelko Potrebica, Štef Adanić, Josip Čop, Slavko Canjuga i drugi… Dočekao sam dr. Franju Tuđmana, tog 20. veljače, prije 30 godina i imao mu čast prvi stisnuti ruku.

Foto: Bujica