HRT-ova anketa pokazuje da HDZ nikako ne može računati na sigurnu pobjedu: Za koga će glasati “vojska neodlučnih”?

HRT-ova anketa pokazuje da HDZ nikako ne može računati na sigurnu pobjedu: Za koga će glasati “vojska neodlučnih”?

S približavanjem parlamentarnih izbora sve nas više zanima kakva je popularnost stranaka. To će otkriti ovomjesečni HRejting. Istraživanje je provedeno od 24. do 26. siječnja na tisuću ispitanika, uz mogućnost pogreške +/- 3,53% i razinu pouzdanosti od 95%. Doznajte za koga bi glasali hrvatski birači da su izbori danas.

Ovo je prvi HRrejting koji donosi HRT na početku superizborne godine – vrlo važne za stranke, ali i birače koji sve češće svjedoče zaoštravanju sukoba na političkoj sceni. Ove godine građane čekaju predsjednički izbori potkraj godine, u lipnju za Europski parlament te naravno mnogima najzanimljiviji – za Hrvatski sabor, čiji je datum održavanja još u sferi nagađanja. Krajnji zakonski rok je sredina rujna, rekao je novinar Branko Nađvinski koji je predstavio istraživanje HRejting u središnjem Dnevniku HTV-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Književnica teško optužuje Milana Popovića: On se ne bori za dijete, on se deset godina bori protiv SeverineDa se izbori održavaju ovoga vikenda, u saborske bi klupe predstavnici samo pet stranaka. Naravno, pod uvjetom da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene. Vladajućem HDZ-u i dalje svoje povjerenje daje četvrtina građana s pravom glasa – preciznije njih 25,6%, javlja HRT.

Nema promjena ni na sljedeće dvije pozicije. SDP je sad na 15,8% te Možemo na 8,3%. Mjesta do granice izbornog praga posljednjih mjeseci izmjenjuju Most sa sadašnjih 8,1% te Domovinski pokret sa 7,9%.

Daleko ispod praga u rasponu od 2% do 1% smjestili su se: Centar 1,9%), Fokus (1,6%), HSS (1,3%), HNS (1,2%), IDS (1,1%), Socijaldemokrati (1,1%), Radnička fronta (1,1%) te HSU (1,0%).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: “Desni odvjetnik” izaziva na megdan Hrvoja Zovka i “licemjerne novinare”: Problem želim uživo raaspraviti, ali sumnjam da imaju petlju za toS preferencijom birača ispod 1% na političkoj sceni još postoje: Odlučnost i pravednost (0,9%), Hrvatski suverenisti (0,8%), Ključ Hrvatske (0,6%), HSLS (0,6%), Republika (0,6%), Akcija za promjene (0,4%) te HDS (0,4%).

Naravno, stranke ne bi smjele zaboraviti ni na rastuću snagu neodlučnih, koja se od studenog popela za pola postotnog boda. U ovom trenutku svoj izbor još nema 18,2% birača, istaknuo je Nađvinski.

Dva su mjeseca od prošlog HRejting istraživanja. Znatnijih pomaka – gore-dolje – nema.

No, nezadovoljni mogu biti u stranci Možemo koja bilježi najveći pad – i to za više od 1,5%-tnog boda. Među onima iznad izbornog praga, u minus, s otprilike trećinom postotnog boda otišao je još i Domovinski pokret. Tako je na rang-listi pao ispod Mosta koji ima najveći pojedinačni rast i to iznad jednog boda.

Prema preferencijama ispitanika, slično rastu i dvije vodeće stranke, HDZ i SDP, s gotovo pola postotnog boda. Napomenimo i to da su svi ovi pomaci znatno ispod makisimalne razine statističke pogreške istraživanja Promocije Plus, istaknuo je Nađvinski.

Foto: HRT