Liječnici ogorčeni: Prošle godine smo s premijerom Plenkovićem postigli dogovor, ali nije ispunjen. Beroš nas gura u štrajk

Liječnici ogorčeni: Prošle godine smo s premijerom Plenkovićem postigli dogovor, ali nije ispunjen. Beroš nas gura u štrajk

Liječnici su nezadovoljni, dosta im je neispunjenih obećanja, izjavila je doktorica Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” i dodala da se liječnici pripremaju za štrajk.

Mislim da premijer i ministar ne shvaćaju da je sustav pred pucanjem, izjavila je Čulinović Čaić.

– Potezima kojima svjedočimo zadnjih dana guraju nas u štrajk. Situacija nije dobra. Kolege na terenu su jako nezadovoljni. Osobito su isprovocirani zadnjim istupima ministra javnosti, kazala je i dodala da su siti neispunjenih obećanja te da su bili dovoljno strpljivi, javlja HRT.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gazda Ivica Todorić: “Veliki vođa” Plenković je uništio Hrvatsku. I zato će do nogu biti potučen na izborimaNapominje da su liječnici s premijerom lani postigli dogovor, ali da nije ispunjen.

Hrvatski liječnici već godinama, tvrdi Čulinović Čaić, odrađuju tri milijuna prekovremenih sati godišnje. To je sve ono, kaže, što je iznad propisanog radnog vremena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Književnica teško optužuje Milana Popovića: On se ne bori za dijete, on se deset godina bori protiv Severine

-Ne samo da ukazujemo na to da se nelegalno radi prekovremeno već i da nema dovoljno liječnika pojedinih struka, da nema tko pokrivati teren, da doktor opće prakse neće biti dostupan trećini ljudi za koju godinu, da neće imati tko napisati recept, kazala je.

Tvrdi da se podacima manipulira u vezi s iznosim prosječne plaće. Kaže da je termin podložan manipulacijama, potom je nastojala to slikovito objasniti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: “Desni odvjetnik” izaziva na megdan Hrvoja Zovka i “licemjerne novinare”: Problem želim uživo raaspraviti, ali sumnjam da imaju petlju za to

-Konkretno, imam dvoje djece pa jednom za zimu kupi visoke, podstavljene čizme, a drugom kupim japanke – u prosjeku su i jedno i drugo jako dobro opskrbljeni gležnjačama za zimu, a ustvari jedan se smrzava, a drugome je fino toplo, kazala je.

Govoreći o tome koji su im daljnji planovi, kazala je da to može reći tek kada se konkretno vidi što im se točno ponudilo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gazda Ivica Todorić: “Veliki vođa” Plenković je uništio Hrvatsku. I zato će do nogu biti potučen na izborima

-S obzirom na neispunjena obećanja i da vidimo da se dogovori krše, “pušemo i na hladno” i počeli smo s pripremama za štrajk, zapravo sa svim oblicima sindikalnih aktivnosti, kako bismo, u trenutku kad to procijenimo, bili spremni početi s akcijom odmah, kazala je Čulinović Čajić.

Na slici: Doktorica Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

Foto: Hina