Čović i Dodik ujedinjeno protiv Izetbegovića: Dijelimo iste vrijednosti, SDA komplicira stanje u BiH

Čović i Dodik ujedinjeno protiv Izetbegovića: Dijelimo iste vrijednosti, SDA komplicira stanje u BiH

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik u četvrtak su se suglasili kako bi bilo nužno izmijeniti način funkcioniranja Ustavnog suda BiH, no predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovno im je poručio kako od toga nema ništa čak i po cijenu nove duboke krize.

Čović i Dodik predvodili su stranačka izaslanstva na sastanku u Dodikovom uredu u Istočnom Sarajevu dan nakon što su iz Republike Srpske zaprijetili kako će dužnosnici srpske nacionalnosti u tijelima vlasti BiH blokirati donošenje bilo kakvih odluka sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH odnosno dok iz njega ne bude odstranjeno troje stranih sudaca koliko ih sada ima.

Takva prijetnja iz Banje Luke stigla je nakon što je Ustavni sud prošlog tjedna donio pravorijek kojim je utvrdio kako poljoprivredno zemljište ne može biti u vlasništvu entiteta odnosno RS jer ono po ustavu pripada državi.

Čović je novinarima nakon sastanka s Dodikom kazao kako je nastupilo “teško razdoblje” koje je dovelo do krize funkcioniranja vlasti u BiH što izravno utječe i na proces europskih integracija.

Najavio je kako će uslijediti niz međustranačkih razgovora kako bi se vidjelo što dalje a potvrdio je kako HDZ BiH ostaje na stajalištu da treba donijeti novi zakon o Ustavnom sudu, javlja N1.

Dodao je kako hrvatski narod ima razloga biti nezadovoljan stanjem u BiH jer njegovi interesi nisu zaštićeni pa treba naći rješenja za taj problem i to kroz legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda i kroz konsenzus pri donošenju odluka što je, po Čovićevoj ocjeni, temelj stabilnosti BiH.

“Što prije mi zaživimo kao suvereni prostor, ovdje će stvari početi funkcionirati”, kazao je Čović dodajući kako je njegovo stajalište da treba poštovati ustav i zakone i na toj osnovi tražiti izlaz iz krize.

Dodik je u četvrtak nakon sastanka s Čovićem izjavio kako je suradnja HDZ-a i SNSD-a dobra kao i ranije,  a SDA je optužio da komplicira stanje u zemlji.

Kazao je kako njegova i Čovićeva stranka već duže vrijeme “dijele iste vrijednosti” te žele iste izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da svaki konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike u tijelima vlasti a žele i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

“To su dvije točke u kojima među nama vlada potpuno razumijevanje”, kazao je Dodik.

Ustvrdio je kako je blokada rada državnih tijela vlasti najavljena u srijedu već započela te da će trajati “sve dok se ne izbace strani suci”. Ustavni je sud nazvao “podvalom” Srbima i Hrvatima.

Njegova je poruka kako se BiH “ne može praviti od građana” a HDZ i SNSD, kako je kazao, odlučne su obraniti “koncept konstitutivnosti” naroda.

“Vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji”, kazao je Dodik ali je dodao kako ipak vjeruje da će se očuvati mir i tragati za političkim rješenjima dodajući kako je osobno odlučan ne dopustiti bilo kakvu intervenciju međunarodne zajednice koja je svojim “idealizmom” narušila odnose u BiH.

Dodikova je teza kako je stoga nužan novi razgovor o odnosima u BiH bez uplitanja međunarodne zajednice.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije tijekom dana je odbacio mogućnost prihvaćanja zahtjeva iz RS.

“Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona”, kazao je Izetbegović dodajući kako se nada reagiranju međunarodne zajednice ali i Tužiteljstva BiH jer je nepoštivanje odluka Ustavnog suda kazneno djelo.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Sattler kazao je u četvrtak kako se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

”U svakom društvu i sustavu morate imati jednu konačnu instancu, arbitra, neovisno tijelo u donošenju odluka. Jedna od okosnica je Ustavni sud BiH u ovoj zemlji, i njegove odluke su pravno obvezujuće i konačne”, kazao je austrijski diplomat komentirajući krizu izazvanu ultimatumima iz RS.

Facebook Comments