Hrvat koji se borio u Ukrajini: Jako se cijeni ako ste sudjelovali u našem Domovinskom ratu

Hrvat koji se borio u Ukrajini: Jako se cijeni ako ste sudjelovali u našem Domovinskom ratu

U ratu u Ukrajini, prema neslužbenim nagađanjima, sudjeluje i nekoliko desetaka hrvatskih državljana. Jedan od njih, koji se vratio s bojišta, svoje je svjedočanstvo podijelio s novinarkom HTV-a Ivanom Šilović.

Rekao je da kad se dođe u Ukrajinu, postoje sigurne kuće koje se svako malo mijenjaju.

-Ljudi vam provjeravaju identitet, putovnicu vam provjeravaju nekoliko puta, kao i njihovi instruktori. Onda vas šalju u taj objekt gdje je 100-150 ljudi. Sve je dobro organizirano. Imate smještaj i hranu. Na kraju, sve odlučuju Ukrajinci, časnici koji su školovani u zapadnim zemljama, odlučuju tko će i kako ići, rekao je.

-Dodao je da se gleda gdje ste bili, koje ste vojne obuke i što ste radili u ratu.Nije da se išlo stihijski. Trebalo je zadovoljiti nekoliko uvjeta, određeno godište. Ne uzimaju ljude preko 50 godina. Trebate biti u dobroj tjelesnoj kondiciji. U početku su tražili i bilo je dovoljno da imate vojnu obuku. Nakon tjedan-dva, tražilo se da si morao sudjelovati u nekom svjetskom sukobu.

Kao što je kod nas Domovinski rat ili rat u Siriji. Jako me oduševilo što sam tamo našao sve rase koji su se našli u tom objektu. Te ljude nisi morao ni pitati koji je njihov motiv i zašto su došli. Tu se po licima vidi zašto se tu došlo. Motiv nije nikakav plaćenički. Puno se ide za tim da se što više ljudskih života spasi, naglasio je.

-Ne bojim se ja samo za Ukrajinu, to je sad cijeli svijet ugrožen, zaključio je.

Foto: HRT