Mesić prijavio generala Rojsa: Rekao je da me treba objesiti

Mesić prijavio generala Rojsa: Rekao je da me treba objesiti

Bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji se u srijedu pojavio na otvaranju spomenika žrtvama Holokausta, dovezao je službeni vozač MUP-a službenim vozilom jer on kao bivši predsjednik doživotno ima i koristi to pravo.

Vozilo kojim će ga se voziti i tko će ga osiguravati određuje Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a, koja je zadužena za sigurnost štićenih osoba, kako aktualnih tako i bivših državnih dužnosnika. Dok je bio na funkcijama, Stipe Mesić bio je štićena osoba prve kategorije, a imao je pravo i na ured i tajnicu, ali mu je to ukinuto 1. lipnja 2016. godine, a zadržano mu je pravo na doživotnu fizičku zaštitu, javlja Jutarnji list.

Bivši je predsjednik bio prilično iznenađen razlogom zbog kojega ga zovemo i na pitanje o zaštiti rekao nam je:

– Ja sam obnašao sve najviše funkcije u ovoj državi, a morate znati da uz prijatelje na takvim funkcijama steknete i puno neprijatelja. Prijetnje koje dobivam pismeno i telefonski ja prijavim osiguranju, a oni to dalje prosljeđuju. Prijavio sam osiguranju i ono što je neki dan izrekao Ljubo Ćesić Rojs na televiziji, da bi me trebalo objesiti, pa neka oni procijene što će s tim. Ali, ako takvo što kaže jedan umirovljeni general, tko zna što bi nekome moglo pasti na pamet.

Kako smo doznali, bivši predsjednik Ivo Josipović je nakon prestanka dužnosti koristio fizičku zaštitu samo onoliko koliko to propisuje zakon i jasno je dao do znanja još tijekom obnašanja dužnosti da ne namjerava koristiti ni fizičku zaštitu, ni ured i da će se vratiti poslu na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Kad je riječ o bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, dugo se nije znalo da je ona i nakon isteka mandata zatražila korištenje Ureda kao bivša predsjednica. Vlada joj je 20. veljače 2020. godine odobrila prostorije u Visokoj, u koju je prvotno bila najavila da će preseliti svoj ured, ali je od toga odustala. Dobila je i vozača te dvoje državnih službenika radi obavljanja administrativnih poslova na teret proračuna.

Foto: Hina