SRAMOTA U SLAVONIJI: Zašto HDZ još uvijek štiti pijanog župana koji je skrivio prometnu nesreću

SRAMOTA U SLAVONIJI: Zašto HDZ još uvijek štiti pijanog župana koji je skrivio prometnu nesreću

Nakon što je Potraga početkom tjedna ekskluzivno donijela ispovijesti dvoje svjedoka koji su objasnili da je pijani župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić u uskrsnoj noći sam slupao službenu Škodu, sada je Marijana Čikić došla i do još jedne svjedokinje, javlja RTL.

Pred kameru je stala ljuta zbog laži koje širi župan, tvrdeći da je bio samo suvozač. Potvrdila je sve što su rekli prvi svjedoci i dodatno popunila neke praznine i nejasnoće u priči koja se odvila na ulazu u Cernu oko 1 ujutro. Opisala je kako su izgledali trenuci nakon nesreće, tko je i kako stigao prije policije i što je župan od prisutnih svjedoka tražio. A iako i DORH i USKOK i unutarnja kontrola MUP-a sada češljaju slučaj s dvoje svjedoka koji su stali pred naše kamere još nitko nije razgovarao.

”Jedva je izlazio iz auta, ja sam prišla, pitala je li ozlijeđen, je li ima još nekoga unutra, da bi on izjavio – ne, da je sam”, ispričala je svjedokinja. 

Pronašli smo još jednu svjedokinju nesreće pijanog HDZ-ova župana Damira Dekanića. I nju je strah odmazde, ali još više je smetaju laži koje župan širi posljednjih dana. 

”Imam obitelj, imam djecu, bojim se kako će njihova budućnost ići dalje ako danas-sutra uperi prstom u njih i kaže – ti si bio protiv mene”, rekla je svjedokinja. 

Ali, ovo nije priča protiv, nego priča za. Za istinu. 

”Nismo bili jedini, ne bilo nas je više”, izjavila je svjedokinja. 

Župan je u utorak, dan nakon naše emisije, poslao priopćenje u kojem diskreditira naše svjedoke tvrdeći da ih nema u zapisniku. Istina je, no pravo je pitanje – zašto ih nema u zapisniku?

”Znači, policija kad je došla, vas nekoliko svjedoka je tamo bilo?. Da. I oni su to vidjeli? Da. Jesu li razgovarali s nekim od vas? Sa mnom nisu, a za ostale ne znam”, ispričala je svjedokinja našoj novinarki. 

Ali je bila prisutna nekoliko sekundi nakon što se župan, vozeći službenu skupu Škodu, zabio u parkirani automobil. Bio je sam, kaže, vidno pijan, što su pokazale i brojke na alkotestu od 1,44 promila otprilike sat vremena nakon nesreće. I ona ponavlja ono što su nam tvrdili sugovornici u prošloj emisiji. Župan je ponavljao…

”Da se ne zove policija, da će on nadoknaditi štetu svima”, navela je svjedokinja. 

U prvi trenutak nije prepoznala o kome je riječ, sve dok iz automobila koji je naišao nije izišao muškarac. 

”Čovjek je došao, stao sa strane i rekao da je skoro prvo njega pokupio, da mu je prešao na suprotnu traku i da ga je putem skoro isto tako pokupio, da ga je jedva izbjegao. Što je Dekanić na to rekao? Ništa, ništa na to nije rekao”, ispričala je svjedokinja. 

Muškarac o kojem govori je svjedok iz naše prve priče.

”Izašli smo s autoceste na Babinu Gredu i krenuli prema Andrijaševcima to jest Cerni. Čovjek je naišao iz suprotnog smjera, jednostavno prešao na moju stranu i nakon toga smo se mimoišli”, rekao je svjedok. 

Okrenuli su se i krenuli za njim. 

”Jer smo išli na to da možda je, sudeći po tome kako je prošao po cesti, da je čovjek možda pijan ili da mu je pozlilo, da jednostavno ne bi ubio sebe ili ti ga možda nekoga drugoga”, kazala je svjedokinja. 

”Jednostavno od bankine do bankine da auto ide, pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim. Međutim, u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je”, ispričao je svjedok. 

Zaustavili su se, izišli i također otišli provjeriti ima li ozlijeđenih. U tom trenu shvatili su da je riječ o županu koji je u automobilu bio sam. 

”Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan”, rekao je svjedok. 

Svjedokinja se nadovezala rekavši: ”Doslovce je ispao iz auta”. 

”Tako da, molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu ali tiho, to je župan, nemojte zvati policiju”, izjavio je svjedok. 

Ostali su ondje još nekoliko minuta, pozvali policiju, što dokazuje i ispis s njihova telefona, i otišli. 

”Nazvao sam policiju i rekao sam da je gospodin župan imao prometnu nesreću na izlazu iz Andrijaševaca na ulasku u Cernu. Na što su mi oni rekli samo – ‘Ok, poslat ćemo nekoga i to je to’. Rekao sam da je on bio sam i da je on napravio nesreću, no međutim ispostavilo se sasvim treće u policijskom izvješću da je netko drugi vozio”, kazao je svjedok. 

Nakon desetak minuta, ipak su se odlučili vratiti i snimiti mjesto nesreće. 

”Jednostavno smo išli na to da snimimo, da imamo neki dokaz, da jednostavno pokušamo zaustaviti to zataškavanje. Da već jednom čovjeku odgovara i prihvati krivnju za svoja djela i za svoje postupke”, rekla je svjedokinja. 

Njihovu priču od riječi do riječi potpisuje i naša današnja svjedokinja. Dodaje i neke nove detalje. 

”Nije mogao naći mobitel i onda je vlasnica, sa svog mobitela, zvala nekakav broj koji je on rekao. Mislim da je bio ženski glas”, izjavila je svjedokinja. 

Nakon što je vlasnica oštećenog automobila nazvala broj koji joj je izdiktirao Dekanić, ubrzo je stigao Krešimir Bićanić – osoba za koju župan i dalje tvrdi da je vozila njegov automobil. 

”Nakon koliko je on došao? Prije policije. Kako je došao? Autom. S kim? Sam. Je li to onaj crni automobil koji se vidi na snimci? Da”, rekla je svjedokinja našoj novinarki. 

Zahvaljujući upravo snimci naših svjedoka, još u ponedjeljak otkrili smo registraciju ovog automobila i doznali da je riječ o vozilu u vlasništvu županova rođaka Krešimira Bićanića. Dekanića smo tada pitali kako je moguće da je Krešimir Bićanić vozio oba automobila – i svoj i njegov. Odgovorio nam je. 

”Nakon nesreće na mjesto događaja automobilom Krešimira Bićanića stigla je njegova supruga”, poručio je Bićanić.

To, tvrde svjedoci, jednostavno nije istina. Bićanić se dovezao sam, svojim automobilom, koji se vidi i na snimci, i ostao ondje do dolaska policije. 

”Policajac je ostao razgovarati sa županom i s tim muškarcem, vlasnica je ušla u dvorište i razgovarala s policajkom”, izjavila je svjedokinja. 

Iz tih razgovora nastalo je priopćenje u kojem policija tvrdi isto što i župan – da je Bićanić vozio, a Dekanić bio suvozač. 

”Osoba koju ste nazvali ne može odgovoriti na vaš poziv molimo pokušajte ponovno ili pošaljite sms poruku”, moglo se čuti kad se nazove župan Dekanić. 

Poslali smo županu i SMS poruku, no ni na nju nije odgovorio. Htjeli smo ga pitati tvrdi li još uvijek da nije sam skrivio ovu nesreću. Ali, nije nam odgovorio. 

Gotovo dva tjedna od nesreće, župan se pritajio. Kažu nam njegovi kolege da ga više ne viđaju po događanjima na kojima je ranije bio redovit. No, danas je medije u Vukovaru bilo teško izbjeći. Iako su svi došli na obilježavanje obljetnice 3.gardijske brigade, uključujući i ministra Banožića, inače predsjednika županijskog HDZ-a, Dekanić je otišao na svečanu podjelu ključeva novim stanarima novoizgrađene zgrade. 

”Mislim da moja krivnja nije ni blizu u tolikoj mjeri velika kolika se hajka, pompa digla oko toga i već sam u svom priopćenju rekao da mi je žao zbog toga”, izjavio je Damir Dekanić, župan vukovarsko-srijemski.

Ovo je prvi put od nesreće da Dekanić nije tvrdio da nije vozio.

”Ja sam sve rekao u dva priopćenja koja sam poslao o tom slučaju”, rekao je Dekanić. 

No, znakovitije od toga je izjava da ostavku ne misli dati. 

”Mene su izabrali birači ove županije. Ja sam od njih dobio preko 28 tisuća glasova oni su jedini koji me mogu pozvati na ostavku”, rekao je Dekanić. 

Njegov slučaj sad istražuju unutarnja kontrola MUP-a, DORH, USKOK, PNUSKOK, krim policija. Svi su se pohvalili da su preuzeli slučaj, no, od svih naših svjedoka ispitan je tek muškarac koji je snimio mjesto nesreće i pozvao policiju. Njegova djevojka nije. Baš kao ni naša današnja sugovornica. 

”Uskoku sam spremna reći što se dogodilo, policiji ne vjerujem” rekla je svjedokinja. 
Ono što znamo jest da institucije prvo provjeravaju policiju. Nekoliko njih iznutra potvrdilo nam je da unutarnja kontrola i PNUSKOK već danima češljaju postaje i policajce koji su radili te noći. Da je tako, svjedoči i bivši kolega bivšeg policajca Kajkića koji mu je, nakon naše prošle emisije, poslao prilično neugodnu poruku. 

”S obzirom da me je on nazvao, kontaktirao i rekao da će imati problema, daje mi za nadu da vjerujem da će se cijeli postupak odraditi po pravilima službe, sukladno zakonu i da ćemo vrlo brzo saznati pravu istinu”, kazao je Nikola Kajkić, bivši policajac i vukovarsko-srijemski županijski vijećnik.

Informacije iz istrage cure po Županiji. Oporba ih, jasno je, rado dijeli s nama. 

”Po mojim saznanjima vozač Krešimir Bičanić i njegov mobilni uređaj je lociran na, neću reći sad na kojem području baš da ne otkrivam sve, ali nije lociran u Cerni gdje se dogodila prometna nezgoda. Tako da to govori i ono što smo mi upozoravali da je župan očigledno vozio tu večer”, izjavio je Josip Dabro, vukovarsko-srijemski županijski vijećnik.

Cure i informacije oko novih svjedoka. Njihovi podaci poslani su USKOK-u i, doznajemo, spremni su svjedočiti isto što i naši sugovornici – župan je vozio sam. Svjedoka je sve više. Do jednog je došao i gradonačelnik Vukovara, dojučerašnji Dekanićev stranački kolega. 

”Riječi o ženskoj osobi, naravno, poštivajući samu želju osobe odmah nam je stavljeno do znanja da se s medijima ne bi konfrontirala, ali da će organima gonjenja, odnosno istraživanja reći što je vidjela. A sve što smo dobili je na tragu vašeg utvrđivanja”, kazao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Ne progovaraju samo svjedoci. Ima i policajaca kojima je u interesu da istina iziđe na vidjelo. 

”Ne mogu vam to reći jesu li priznale kolege, ali kažem, dobio sam određene prijave koje su praktički se poklopile s vašim prilogom koji je bio nedavno na Potrazi”, izjavio je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Mario Puškarić dugogodišnji je policajac. Uz ostalo, radi i na policijskoj akademiji. Poznaje sustav iznutra i boji se da bi kažnjeni mogli biti oni koji su najniže u hijerarhijskom lancu. 

”Ne mogu policajci zbog ovoga odgovarati jer policajci su uglavnom prisiljeni raditi onako kako im šefovi kažu. Ako ne slušaju zna se kako policajac koje ne sluša završava”, rekao je Puškarić. 

No, upozorava kolege da, ako su ovaj slučaj zataškali, ipak snose odgovornost. 

”Policajci isto tako moraju znati kad rade nekakav policijski posao i ako dobiju zapovijed od svog neposrednog rukovoditelja da rade drugačije, protivno zakonu, da moraju jednostavno shvatiti da ulaze u zonu i sferu kaznene odgovornosti i da takvu zapovijed moraju odbiti”, kazao je Puškarić. 

Puškariću nije jasno zašto je policija ignorirala dojavu o prometnoj nesreći, zašto je ignorirala informaciju, koju smo iznijeli u Potrazi da se otvorio samo vozačev zračni jastuk, te zašto nisu ispitali svjedoke odmah čim su krenule priče da je župan možda ipak vozio sam. 

”Pa po meni definitivno načelnik policijske uprave mora podnijeti ostavku, ali ovdje je kažem i odgovornost samog ravnatelja policije koji 10 dana spava. ravnatelj policije je morao već u početku reagirati, i poslati tamo tim istražitelja koji bi to istražili. Međutim nije. Napravio je to tek kad ste vi izašli s Potragom, kad ste došli do ovih svjedoka. Mislim, je li posao novinara da traži svjedoke”, rekao je predsjednik Sindikata policijskih službenika.

To što trenutačno rade, ne otkrivaju jer je, kažu, istraga u tijeku. A počeli su raditi u ponedjeljak, nakon što smo ih upoznali s informacijama koje imamo. Do danas još, ponavljamo, nisu ispitali ni HDZ-ova župana Dekanića ni sve svjedoke koje smo naveli. 

”Ovdje je previše činjenica izašlo van da bi oni mogli Išta nešto tu više napraviti mimo pravila struke a i državno odvjetništvo prati cijeli slučaj i USKOK, vjerojatno će morati odraditi kako treba”, komentirao je Puškarić. 

Baš kao što su odradili i prije tri godine. 

Napokon smo dobili odgovor kako je sud riješio Dekanićev slučaj od prije tri godine. Naime, tada je bio voditelj ispostave vinkovački hrvatskih šuma, bio je također u službenom automobilu, također u pijanom stanju, napuhao je 1,06 promila i zabio se u automobil pun časnih sestara. Sud ga je proglasio krivim, ali ga je kaznio na način da mu je izdao upozorenje i natjerao ga da plati troškove postupka. 

Troškovi postupka, priznali su nam kasnije, bili su 100 kuna. Vozačku mu, vjerovali ili ne, nisu oduzeli. 

”Razmišljala sam iza toga kako postupiti, kako reagirati, mislim da je istina najvažnija. Prvo, kad sam prišla vozaču, pitala sam ga kako bi on reagirao da smo mi to napravile, ili jedna, ili druga, ili treća. Što je rekao? Da se ne brinemo, da će on svima nadomiriti štetu”, izjavila je svjedokinja. 

To čak nije ni sporno. Sporno je to što je molio da se ne zove policija. Jer iako se, u nesreći s materijalnom štetom, oštećeni i onaj koji je kriv, smiju dogovoriti o naknadi štete bez policije, ostaje činjenica da je Dekanić za volanom bio pijan. Budući da je policiju ipak pozvao svjedok, sve što se kasnije dogodilo, pretvara se u nekoliko potencijalnih kaznenih djela – zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, utjecanje na svjedoke i tako redom. Što je od toga istina – utvrdit će, nadamo se, istraga. 

”Šta će nam takav župan osoba koja je sklona alkoholu? Da li bi meni netko oprostio da sam to napravila moja savjest prva ne bi dala?”, zapitala je svjedokinja. 

Župan do daljnjeg ostaje župan. Prema postojećem zakonu, takozvanom lex šerifu, teško će ga biti smijeniti s funkcije. Ni eventualna kaznena prijava, ni uhićenje ne mogu ga spriječiti da i dalje obavlja funkciju župana. Nakon okončanja istrage na potezu će biti HDZ. Već sad, doznajemo, famozne slavonske dvije struje svaka vuku na svoju stranu. Jedna bi ga se rado riješila, druga bi čuvala leđa. A do kraja mandata još su tri godine. Dovoljno da se ne dogodi apsolutno ništa. 

Foto: Hina