Peternel oštro o Hrvoju Klasiću: Dobio je preko veze nagradu jer uvijek brani crvenu buržoaziju

Peternel oštro o Hrvoju Klasiću: Dobio je preko veze nagradu jer uvijek brani crvenu buržoaziju

Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a, Igor Peternel, predsjednik DP-a Grada Zagreba, te Josip Jurčević, koordinator odbora DP-a, održali su konferenciju za medije na temu korupcije u Ministarstvu znanosti.

”U trenutku dok traje rekonstrukcija Vlade u RH, mada je i sam naziv rekonstrukcija vrlo upitan, jer kada kažemo da nešto treba rekonstruirati, to bi značilo da je nešto bilo dobro pa ga treba samo ponovno obnoviti. Međutim, mi nismo vidjeli ništa što je bilo dobro u ovoj Vladi, tako da je sam naziv ‘rekonstrukcija’ krivi naziv koji sam po sebi ništa ne znači jer su otišli loši, a došli još gori”, uvodno je rekao Radić.

Radić je dodao kako se u sjeni svega toga donose zakoni koji će dugoročno promijeniti budućnost Hrvatske te kako je Vlada Andreja Plenkovića napravila u svom mandatu, koji sad traje već šestu godinu, potpunu eutanaziju hrvatskog nacionalnog bića na svim poljima. Uništeno je zdravstvo, smatra Radić, uništena je ekonomija, uništena je nacionalna sigurnost i njene sastavnice obrana i unutarnja sigurnost, uništena je poljoprivreda i slijedom toga pune se zatvori.

”U ovom trenutku najjači temeljni ogranak HDZ-a mogao bi se osnovati de facto u Remetincu, a to im i predlažemo kako bi pojačali stranačku strukturu. U sjeni toga imamo udar na visoko obrazovanje i znanost. Zakoni koji se predlažu bit će takvi da će temeljito promijeniti budućnost Hrvatske, jer kao što znamo, znanost i visoko obrazovanje temelj su svake države jer bez znanja ne može biti niti napretka države”, naglasio je Radić.

Radić je istaknuo kako će, osim toga, donošenjem tih zakona svečano otvoriti autocestu korupcije i mita u visokoj znanosti i obrazovanju.

Hrvoje Klasić

Peternel: Hrvoje Klasić dobio je znanstvenu nagradu jer uvijek stoji u obrani crvene buržoazije

Peternel je poručio kako smatraju da je tema znanosti, obrazovanja i društvenog vrednovanja same znanosti kao temelja funkcioniranja modernog društva jako važna te kako su zato zabrinuti zbog svega što se događa. Dao je, kako kaže, primjer kako se znanstvene kompetencije, znanstveni background može zloupotrijebiti i u političke svrhe.

”Jučer je Skupština Grada Zagreba dodjeljivala nagrade Grada Zagreba zaslužnim građanima, a prvenstveno se ovaj put vodila znanstvenim kriterijima, pa su pokraj vrhunskih znanstvenika iz područja tehničkih znanosti, medicine i biomedicine ušlepali i jednog političko-ideološkog znanstvenika Hrvoja Klasića koji nema nikakve kompetencije u smislu dobivanja jednog visokog priznanja kao što je nagrada Grada Zagreba, ali zbog ideološko-političkih i pogotovo privatnih veza s onima koji tu nagradu dodjeljuju on je, kao zaslužni politički kadar koji uvijek stoji u obrani crvene buržoazije, tu nagradu dobio”, rekao je Peternel.

Peternel je istaknuo da su se u Skupštini bunili i tražili da im se kaže koji su to znanstveni kriteriji izvrsnosti, koji je to broj citiranih radova, knjiga i publikacija koje Hrvoje Klasić ima te što ga odvaja od drugih znanstvenika koji su tu nagradu dobili, međutim, rekao je Peternel, nisu dobili te kriterije niti suvislo objašnjenje.

Jurčević: Sustav znanosti i visokog obrazovanja treba ponuditi model spašavanja Hrvatske

”Htjeli smo predstaviti predstavku Odbora za znanost i visoko obrazovanje DP-a. U rad ove predstavke uključeni su i članovi koji su u Odboru, ali i ne članovi, znanstvenici te sveučilišni profesori koji su također sudjelovali u sastavljanju ovoga dokumenta. Svjedoci smo već godinama da stručnjaci iz Hrvatske i Europske unije upozoravaju da je ključni problem Hrvatske korupcija”, izjavio je Jurčević.

Jurčević je naglasio kako se, međutim, korupcija pretvara u lavinu koja melje sve pred sobom u Hrvatskoj i sad je došao ključni trenutak, dodao je, jer glavni stručnjaci koji trebaju istražiti i detektirati korupciju u njenoj dubini i širini te ponuditi model spašavanja Hrvatske su upravo sustav znanosti i visokog obrazovanja.

”Paket zakona koji se u ovoj lavini gotovo ne primjećuje već je u postupku usvajanja. Radi se o tri zakona koja gura ministar Fuchs i njegova uža ekipa, a zapravo se zabija zadnji čavao u samostalnost i slobodu znanosti time da se praktički ozakonjuje korupcija i da se ona institucionalizira do te razine da će, ukoliko se netko suprotstavi korupciji, biti proganjan da radi neko kriminalno djelo”, poručio je.

Jurčević je pojasnio kako ovaj apel ima dva djela, jedan je zahtjev da se obustavi postupak donošenja tih zakona dok se ne vide sve kriminalne pozadine i osobni, obiteljski pa i politički interesi koji stoje iza toga, na čelu s ministrom, s time da je potpuno odriješene ruke ministar Fuchs dobio od ključne osobe Borg skupine i trenutne korupcije u Hrvatskoj, smatra Jurčević, a to je upravo Andrej Plenković. Jurčević kaže da će, ukoliko se donesu ovi zakoni, to biti prava katastrofa za Hrvatsku budućnost i da se nikada nećemo moći suočiti s time što nam se događa te će se destruirati sve hrvatske institucije, kako državne, tako i društvene.

Jurčević: Prođu li Fuchsovi zakoni, to će biti kraj Hrvatske

”Važno je napomenuti kako je ministar Fuchs u prošlom ministarskom mandatu 2009. – 2011. pokušao taj isti paket progurati kako bi zatvorio taj krug sustavne političke korupcije koja potpuno razara hrvatsko društvo i hrvatsku državu. Tada je od organizirane akademske zajednice, nevezano za njihova politička ili druga opredjeljenja, to bilo srušeno i on je zapravo otišao osramoćen, a sada se ponovno vraća s tim paketom, a što svjedoči da lavina korupcije sve više raste u Hrvatskoj i gotovo nitko u javnosti nije percipirao što se događa”, istaknuo je.

Jurčević je rekao kako je u tom smislu ovdje zahtjev koji detaljno obrazlaže sve što se događa s ta tri zakona, o Hrvatskoj zakladi za znanost, o Zakonu za znanost i visoko obrazovanje i trećem zakonu koji treba jamčiti kvalitetu, a to će se, smatra, pretvoriti u korupciju.

”Ako prođu ta tri zakona, u ovoj lavini smjena gdje se ministri neprekidno smjenjuju i zamjenjuju novim, nitko gotovo nije otvorio pitanje ministra Fuchsa pa ga mi otvaramo, a s druge strane jučer ste u medijima mogli vidjeti da je zbog teškog kriminala koji je odgađan također bio zaštićen od korupcijske strukture i sin ministra Fuchsa, koji je povezan s njime interesno i na druge načine, dakle čak su i medijski otvoreni”, poručio je.

Jurčević je zaključno dodao kako zato moli da se svi koji žele dobro Hrvatskoj, nevezano uz stranačku pripadnost, priključe ovom zahtjevu koji sadrži apel da se svi ljudi dobre volje, posebno u znanstvenoj zajednici i političkim strukturama koje odlučuju, suprotstave donošenju toga zakona jer će, poručuje Jurčević, to biti kraj Hrvatske.

Foto: Hina