Hrvatska policija tvrdi da je Grcima otkrila “tajnu rutu” kojom su išli Bad Blue Boysi: Stručnjaci za sigurnost šokirani propustima

Hrvatska policija tvrdi da je Grcima otkrila  “tajnu rutu” kojom su išli Bad Blue Boysi: Stručnjaci za sigurnost šokirani propustima

Doznajemo da su sve policije koje se nalaze na putu između Zagreba i Atene imale informacije o dolasku gostujućih navijača u Grčku, pa stoga čudi kako je došlo do golemog propusta koji je rezultirao sukobom s tragičnim posljedicama.

Iz izvora bliskih hrvatskoj policiji N1 doznaje da su sve informacije o mogućem dolasku navijača Dinama u Atenu na utakmicu s AEK-om unatoč zabrani dostavljene grčkim vlastima još 4. kolovoza. Obavješteni su i o svim rutama kojima bi navijači mogli stići.

Izvori iz nogometnih krugova uvjeravaju nas čak da je skupina bila pod nadzorom sve do granice između Hrvatske i Crne Gore. Oba izvora potvrđuju da je crnogorska policija detektirala navijače Dinama na izlasku iz Crne Gore na ulazu u Albaniju.

“I te informacije proslijeđene su grčkoj policiji”, objašnjavaju upućeni izvori za N1.

Stručnjaci zgroženi, pljušte smjene

Kako je onda došlo do golemog propusta i nekontroliranog upada goleme skupine gostujućih navijača u zonu stadiona tek mora biti utvrđeno. Da se doista radi o propustu, prije svega grčke policije potvrdio je u razgovoru za N1 i stručnjak za sigurnost i policijsko postupanje Željko Cvrtila.

“Ovo je sigurno visoki sigurnosni propust, prije svega grčke policije. Ne sjećam se da smo imali ovakav događaj, smrtni ishod, s mogućnosti još jednog smrtnog ishoda. Očito da se radilo o velikom intenzitetu koji grčka policija nije ni prevenirala, a onda kada je sam sukob krenuo, grčka policija ga nije ni spriječila”, kazao je.

Ministar zaštite građana Janis Oikonomou u međuvremenu, smijenio je čak sedam visokih dužnosnika grčke policije koje smatra odgovornima za nerede, prenosi tportal.

Istraga navijačkog nasilja

Oikonomou je događaj ocijenio ‘neprihvatljivim i nedopustivim’ te smijenio šefove svih odjela za promet na trasi autoceste od Ioannine (Janjine) preko Ahaje i Korinta prema Ateni kao i šefa Uprave za suzbijanje nasilja na sportskim objektima. Iz rute smijenjenih dužnosnika može se zaključiti da su huligani iz Hrvatske putovali preko Albanije.

Naredio je i provođenje interne istrage koju će provesti viši časnik grčke policije. “Uvjeravam vas da postoji snažna politička volja kako bi se odgovorilo zahtjevima društva kad je riječ o navijačkom nasilju. No za to je potreban angažman cijelog društva”, zaključio je Oikonomou.