Hrvatska policija već uhitila devet Boysa: Hoće li ih izručiti Grčkoj?

Hrvatska policija već uhitila devet Boysa: Hoće li ih izručiti Grčkoj?

U Zagrebu traje velika policijska akcija uhićenja deset pripadnika Bad Blue Boysa, čije je pritvaranje Europskim uhidbenim nalogom, zbog nereda u Ateni, zatražilo grčko pravosuđe.

Jutarnji list javlja kako je dosad uhićeno devet navijača s popisa, dok se za jednim još tragalo.

Petero njih uhićeno je tijekom petka i prvo dovedeno u sjedište krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu, a nakon toga su odvezeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Policija prema njima nije provela nikakvo kriminalističko istraživanje već je samo postupala po Europskom uhidbenom nalogu i obavljala formalnosti koje su tražile grčke vlasti.

Potvrda ministarstva

Ministarstvo pravosuđa u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti.

Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu, navode u priopćenju.

Dodaju da u postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, stoji u priopćenju.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

Zahtjev stigao jučer

“Uhitite i izručite nam ove Bad Blue Boyse. Navedeno je to u zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje sumnjiče da su sudjelovali u neredima u Ateni večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK i Dinama 7. kolovoza, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK Michalis Katsouris.

Da su izdani Europski uhidbeni nalozi (EUN), potvrdio je jučer i izvor blizak Bad Blue Boysima i njegova se informacija pokazala točnom, ali ni on ne zna za što se točno terete hrvatski navijači.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju. Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku.

Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe BBB-a, za koje se spekuliralo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa, piše Jutarnji.

Foto: Hina/Ilustracija