Bivši HDZ-ov načelnik Vojnića podržao Most: Želi vojsku na granici. Ali je i otkrio zašto se njegovi kolege boje javno govoriti o ilegalnim migrantima

Bivši HDZ-ov načelnik Vojnića podržao Most: Želi vojsku na granici. Ali je i otkrio zašto se njegovi kolege boje javno govoriti o ilegalnim migrantima

Saborski zastupnika MOST-a Zvonimir Troskot i načelnika općine Vojnić Nebojša Andrić održali su konferenciju za mediji na temu sigurnosti građana u pograničnom području Republike Hrvatske.

Troskot je naglasio izuzetno ozbiljnu situaciju u kojoj su migranti otvorili vatru prema pripadnicima specijalne policije Republike Hrvatske. Ovaj presedan označava ozbiljnu prijetnju hrvatskom suverenitetu. Naglasio je nužnost jačanja vojnog prisustva na granici kako bi se zaštitila sigurnost građana, kao i organizaciju lokalnog stanovništva po uzoru na Sloveniju, javlja kaportal.hr.

Izrazio je i duboku zabrinutost zbog planiranih kampova u blizini Krnjaka. Smatra ih izrazito opasnima s pozicije geostrateškog planiranja nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. Upozorio je na potencijalnu prijetnju gdje ako bi se tamo okupilo pedesetak tisuća migranata, oni bi lako mogli prekinuti hrvatski teritorij na tkz. “mekom trbuhu” Hrvatske, što predstavlja dio Hrvatske u Karlovačkoj županiji koji je geografski najtanji i geostrateški najkrhkiji.

Troskot je istaknuo hitnost situacije i pozvao na poduzimanje konkretnih koraka za zaštitu građana. Vojska mora biti pozvana na granicu kako bi osigurala granicu RH i spriječila neovlaštene prolaske preko hrvatskog teritorija kao i pucnjave po našoj policiji.

Iz MOST-a su izvijestili kako načelnik općine Vojnića, Nebojša Andrić, podupire ove pozive za jačanje sigurnosti pograničnog područja i naglašava hitnu potrebu za zatvaranjem granice kako bi se povratio osjećaj sigurnosti u domovima građana.

Strah i nesigurnost građana u pograničnom području su pojačani objavom na društvenim mrežama u kojima je načelnik sektora krim policije Unsko-sanskog kantona Jusuf Mešić izjavio da postoji naoružana skupina Afganistanaca koji pljačkaju druge migrante.

– Također je načelnik Andrić dodao kako građani iz Bosne i Hercegovine, koji žele legalno ući u Republiku Hrvatsku, suočavaju se s dugim čekanjem na graničnim prijelazima, dok imigranti ulaze nesmetano i naoružani. Izjava premijera Plenkovića da ‘neće graditi zidove i žice između nas i Hrvata u Bosni i Hercegovini’ prema načelniku Andriću ne stoji jer su ograde prema svim građanima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske već podignute. Otvorene su samo migrantima za ilegalne prelaske, poručuju iz MOST-a.

Andrić je također spomenuo zanimljivu činjenicu kako je zapravo teže njegovim kolegama u drugim općinama. Zanimljivo je da su u tim općinama gradonačelnicu uglavnom iz HDZ-a ili njihovog koalicijskog partnera SDSS-a i da ne smiju ići protiv službene politike Zagreba. Upitan za razlog, odgovara da je u sve umiješana, dakako, politika.

– Moji kolege u drugim gradovima i općinama županije moraju šutiti. Kada se malo podigne glas, dobiju odgovore s vrha da je sve u redu, da će sve biti dobro i da će se riješiti. Nije u redu i tako ne treba biti, a otkrio je kako je baš iz takvih razloga napustio trenutno vladajuću stranku na ovim prostorima, ali i vjerojatni prelazak u novu stranku Akcija za promjene. Podsjetimo, Srđan Andrić donedavno je bio član HDZ-a.