Hrvatska šalje cyber-ratnike u Ukrajinu: Evo o čemu je zapravo riječ

Hrvatska šalje cyber-ratnike u Ukrajinu: Evo o čemu je zapravo riječ

Hrvatski cyber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini dio su CRRT-a, tima za brzo djelovanje u cyberu (kibernetičkom prostoru), kojeg su kao jedan od EU-ovih projekata pojačane obrambene suradnje osnovale Litva, Estonija, Hrvatska, Nizozemska, Poljska i Rumunjska.

Hrvatska se našla među šest država članica Europske unije koje Ukrajini priskaču u pomoć mobiliziranjem svojih vojnih cyber-snaga za brzo djelovanje. To je jedna u nizu reakcija europskih saveznika na upad ruske vojske na još jedan dio teritorija koji Rusija formalno, ali ilegalno pokušava oteti Ukrajini – u područje samoproglašenih separatističkih republika Donjeck i Lugansk, koje je Rusija sinoć priznala kao samostalne države, javlja N1.

Hrvatski cyber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini dio su CRRT-a, tima za brzo djelovanje u kibernetičkom prostoru, kojeg su kao jedan od EU-ovih projekata pojačane obrambene suradnje (PESCO) osnovale Litva, Estonija, Hrvatska, Nizozemska, Poljska i Rumunjska.

Prema litvanskim obrambenim izvorima, CRRT je aktiviran kako bi pomogao ukrajinskim institucijama da se nose s rastućim kibernetičkim prijetnjama. Ovo je prvi put da je taj novi europski obrambeni projekt aktiviran u stvarnim okolnostima. Ukrajinska vlada u zahtjevu za pomoć navela je da očekuje da pripadnici CRRT-a budu i fizički raspoređeni u Kijevu kako bi pomogli u obrani ključnih računalnim mreža i sustava ukrajinske vlade.

Zasad nema potvrde da su države članice CRRT-a pristale na fizičko upućivanje svojih vojnih stručnjaka za kibernetiku, niti da je Hrvatska pristala na slanje svojih ljudi u Kijev, prenosi Večernji list.

Na slici: Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij

Foto: Hina