Hrvatski dragovoljac zbog kojeg se uzbunila Rusija: Stavljam se Ukrajini na raspolaganje

Hrvatski dragovoljac zbog kojeg se uzbunila Rusija: Stavljam se Ukrajini na raspolaganje

Denis Šeler kojega je rusko ministarstvo obrane etiketiralo kao glavnog organizatora slanja hrvatskih dragovoljaca u Ukrajinu, optužbe Moskve nazvao je smiješnima. 

Šest je godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov te je od ukrajinske države primio orden Narodnog heroja. Uoči ponovnog odlaska u tu zemlju rano jutros s njim je razgovarao Marko Šiklić, javlja RTL.

Krećete na put za Ukrajinu, kakav je plan?

Plan je pomoći u toj humanitarnoj katastrofi koja se tamo događa, prije svega organizacija prijevoza izbjeglica, žena i djece, humanitarnih konvoja s pomoći za Ukrajinu, i pokušati izvući nekoliko hrvatskih građana koji se prema informacijama koje ja imam nalaze u ratom pogođenim područjima Ukrajine. 

Koji grad?

Kijev, i bliža okolica – ovisi kako se pokaže potreba. Djelovat ćemo tamo gdje je potrebno, jesu li to neka humanitarna pitanja, dostava pomoći ili nešto drugo. Ja idem tamo i stavljam sebe na raspolaganje toj zemlji i ne mogu ja odlučivati o tome što ću raditi.

Imate veliko ratno iskustvo, koliko će ovoga puta biti drugačije?

Danas imate apsolutnu invaziju gdje se primjenjuju svi rodovi vojske, od kopnene vojske, zračnih snaga, raketne vojske… danas je situacija puno gora. To je činjenica. 

Koliko će biti u takvim uvjetima teže djelovati? 

Apsolutno će biti teže, ali tu se treba naglasiti da će biti puno teže onome tko napada. Jer ulasci u mjesta… znamo sami kako se to u Vukovaru završilo. 

Koliko je vama u ovim okolnostima teško otići u Ukrajinu s obzirom na to da vam je nacrtana meta na leđima?

Apsolutno je, naravno! Nitko nije budala i nije ugodno tako živjeti, ali gledajte ja sam obiteljski vezan za Ukrajinu, imam tamo i puno prijatelja, posebno onih koji imaju ženu i djecu, nezaštićeni i samim time najlakše žrtve, jednostavno ne mogu ostati po strani i samo gledati što se događa. 

Očito ste Rusima “zapeli” za oko?

Obzirom da sam bio gore šest godina, ja pretpostavljam da se ta činjenica pokušava složiti u neki mozaik kojim pokušavaju, bit ću otvoren, ucjenjivati hrvatsku vladu, obzirom da znamo da Vlada i RH su pokazali solidarnost s Ukrajinom, kojoj su poslali i vojnu pomoć i javno podržali sankcije, tako da mislim da je to sve jedan dio njihovog pokušaja da pritisnu Hrvatsku da promijeni mišljenje. 

S obzirom na ovu trenutačnu situaciju, bojite li se prelaska granice?

Ne bojim se prelaska granice s obzirom na to da ne radim nešto protuzakonito, niti imam namjeru raditi nešto protuzakonito, niti sam radio ikad protuzakonito. Shvaćam Vaše pitanje, i spominjanje plaćenika s Ruske strane, gledajte – još jednom ponavljam ukrajinski predsjednik je pozvao dobrovoljce iz cijelog svijeta s iskustvom. Ne djecu, dobrovoljce – znači ljude koji su spremni doći i pomoći Ukrajini u obrani. 

Hrvati nisu jedini koji su dragovoljno otišli u Ukrajinu?

U Ukrajini je po onome što ja znam već dosta dobrovoljaca iz drugih zemalja, znam konkretno: Gruzija, Bjelorusija, Švedska, Grci, znam da su iz Japana krenule određene grupe, Poljaci, Litvanci, a sad vjerojatno ja pretpostavljam da će biti ljudi iz cijelog svijeta. 

Čega vas je najviše strah?

Najviše me strah da taj idiot u Moskvi ne počne koristiti taktičke atomske bombe, s obzirom na njegovo ponašanje i njegovih bliskih ljudi, obzirom da im se situacija ne odvija kako su oni mislili u čemu prilog ide i ova izjava o 200 Hrvata, što je nebuloza. Očito vlada panika i nespokoj, ja ne znam na što su spremni, ali mislim da je Putin spreman i na najgore.

Foto: Screenshot/RTL