Hrvatski novinar upozorava: Deseci Bad Blue Boysa mogli bi biti osuđeni na doživotan zatvor i kazne od 20 godina

Hrvatski novinar upozorava: Deseci Bad Blue Boysa mogli bi biti osuđeni na doživotan zatvor i kazne od 20 godina

Grčki mediji svakim danom objavljuju sve više informacija o uhićenim hrvatskim državljanima, koji su u zatvoru nakon nasilnih sukoba s navijačima AEK-a.

Grčki su istražitelji sve bliže otkrivanju ubojice AEK-ovog navijača Michalisa Katsourisa, piše Newsbreak, dodajući i da su nekih od uhićenih Hrvata od ranije poznati grčkim vlastima.

Naime, kako navodi taj portal, najmanje pet-šest hrvatskih državljana, koji se trenutno nalaze u grčkim pritvorima, sudjelovalo je i u incidentima koji su se dogodili u studenom 2015. na aerodromu u Ateni.

Tada su se, da podsjetimo, sukobili navijači Crvene Zvezde i Bad Blue Boysi, a prema izvještajima grčkih medija, navodno je u neredima sudjelovalo 70-ak pripadnika Delija i 20-ak navijača zagrebačkog Dinama. Tada je uhićeno više osoba, od kojih se njih pet-šest, tvrde Grci, i sada nalazi u grčkim zatvorima, ovoga puta zbog sukoba s navijačima AEK-a.
Inače, te su godine u Ateni igrali Olympiakos i Dinamo u sklopu utakmica Lige prvaka. Navijači i iz Beograda u Atenu su, pak, stigli jer su u bratskim odnosima s Olympiakosovim navijačima.

Marcel Holjevac

Hrvatski novinar Marcel Holjevac analizirao je prošlogodišnju presudu grčkog suca koji je sudio Grcima za ubojstvo Grka. Čini se da se Boysima ne piše dobro jer krivnja za ubojstvo nije bila individualizirana pa je za ubojstvo suđeno 12-orici mladića koji su sudjelovali u napadu. Osuđeni su na drakonske kazne.

“Lani su grčki navijači ubili grčkog navijača. PAOK-ovi Arisovog. Pogledao malo kako je to završilo. Za ubojstvo je suđeno 12-orici mladića koji su sudjelovali u napadu. Najmanja izrečena kazna je bila 19 godina zatvora, a čak sedmorica su dobila doživotni zatvor. Tko je konkretno zadao smrtonosni udarac nije ustanovljeno niti se utvrđivalo, osuđeni su svi redom, cijela grupa. Tako da nisam nimalo optimist što se suđenja u Grčkoj tiče. Ako su tako gadno oderali svoje vlastite, ne treba se nadati da će biti mekše ruke prema našima. Možda samo teže”, piše Marcel Holjevac.

Foto: Hina