Hrvatski vojni analitičar otkriva zašto Rusi evakuiraju civile iz Hersona: Pakleni plan Putina i njegovog generala Surovikina

Hrvatski vojni analitičar otkriva zašto Rusi evakuiraju civile iz Hersona: Pakleni plan  Putina i njegovog generala Surovikina

Vojni analitičar Domagoj Franić otkriva zašto Rusi evakuiraju civile iz Hersona.

“Već sam ranije pisao o tome da je Putin instalirao „novu igračku“ u Ukrajinu, koja će bespogovorno izvršavati njegove ideje „rukovođenja i zapovjedanja“ nad crtama bojišnice u Ukrajini. Generala Surovikina.Koji će sve ideje Putina pretvarati u realnost, ma koliko one sumanute i neizvodljive bile…..čak će im dodati i dio svojih ekstremnih zamisli, da se dodvori nalogodavcu.

Vidim da je dio vas čitatelja opravdano zabrinut mogućim nuklearnim udarom u oblasti Khersona, da će Putin i Surovikin gađati ukrajince preostale na desnoj obali rijeke Dnjepar, kada se ruska vojska povuče na lijevu obalu.Bez brige, neće. Možda jednog dana, kasnije ali sada sigurno neće.Uvjeren sam da su Surovikin i njegovi planeri smislili drugi plan. Kojega već provode i „prodaju“ kao jeftinu priču stanovnicima oblasti.

Povlačenja ruske vojske će biti, ali samo do Khersona, niti metra dalje, braniti će ga do posljednjeg čovjeka. Jer su psihopate spremne žrtvovati tisuće ruskih vojnika bez grižnje savjesti.Objavili su panične proglase o žurnom napuštanju Khersona. O tome su lamantrali svi, od ruskog gubernatora do vojnih vlasti. Nagovarajući nekakvih 60.000 civila da napuste Kherson. I to štoprije, da oslobode mjesta za smještaj i život tisućama ruskih vojnika u povlačenjuZašto? Zašto ga vojska jednostavno ne napusti, spasi sebe, jer civilima, izuzev kolaborantima, ne prijeti nikakva opasnost od strane Ukrajinske vojske?Cijenim da je plan slijedeći.

Pod agendom zastrašivanja „krvoločnim“ ukrajincima „koji će sravniti grad i srušiti branu Khakovskaya da ih potope“ nastoje maknuti civile iz grada i u njega „naseliti“ ruske vojnike koji se trenutno povlače sa drugih dijelova bojišnice oko Khersona.Na takav način ojačati grad i od njega napraviti tvrđavu za čije će osvajanje trebati vremena, sredstava i ljuskih života a dotle će „rusi već nešto smisliti“ da ponovo krenu u ofanzivu. Par tisuća poginulih više/manje, sitnica za Putina.Civile ne miču iz samilosti, ne radi se o nekakvoj „brizi“ za njih. Iseljavaju ih iz straha od gerilaca i od mogućih diverzija jer ne treba zaboraviti da su Kherson i Melitopol dva grada sa izrazito organiziranim gerilskim pokretom i otporom.

Žele grad „sterilizirati“ i imati „čista leđa“ dok ga budu branili od Ukrajinaca.Druga dobrobit iseljavanja je stvaranje „čistog prostora za bombardiranja iz topništva i posebno iz zraka položaja Ukrajinaca u nastupanju prema Khersonu.

Bez obzira na snagu Ukrajinskog protuzračnog sustava na toj crti bojišnice, masovnim napadima zrakoplovstva, uz korištenje dronova mogli bi itekako ometati napredovanje Ukrajinaca, sravnjivati predgrađa i kvartove Khersona do zemlje, bez bojazni da ih se prozove da „ubijaju nove stanovnike rusije“ jer nemojmo zaboraviti, u njihovim bolesnim glavama, radi se i o tome.

Višednevna bombardiranja Ukrajinskih gradova, osim uništenja električne mreže i infrastrukture imaju i drugi, skriveni vojni cilj. Vezati na sebe najmodernije protuzračne sustave koje Ukrajina ima, počevši od IRIS-T pa sutra i NASAMS-e i udaljiti ih od zaštite postrojbi na prvoj crti bojišnice.

Taj scenario važi i za Kherson gdje rusi planiraju angažirati znatne količine zračnih snaga, dronova i možebitnih novih projektila koje će dobiti od Irana, kao potporu obrani grada. Dok traje iseljavanje civila i pripremanje obrambenih crta oko Khersona, rusi pokušavaju održati postojeće stanje, vjerujem da će čišćenjem grada doći do naglog povlačenja rusa sa dosadašnjih crta prema Khersonu. Pod Kherson, smatram i Černobajevku i Zračnu luku.

Na slici: Putin, Medvedev i Surovikina

Foto: Hina