Hrvatski vojnik žurno vraćen iz NATO misije na Kosovu: Evo o čemu je riječ

Hrvatski vojnik žurno vraćen iz NATO misije na Kosovu: Evo o čemu je riječ

Hrvatski vojnik u petak ujutro je vraćen iz NATO misije na Kosovu, doznaje Dnevnik Nove TV i to mjesec i pol dana prije ostalih. U Hrvatskoj ga tek čeka kazna, jer svoje će poteze, koje ne tolerira ni NATO, ali ni Glavni stožer morati objasniti pred vojno – stegovnim sudom.

Preko njegovog ponašanja – nisu prešli. Prvim jutarnjim letom hrvatski vojnik vratio se kući s Kosova.

“Načelnik Glavnog stožera OSRH svojom zapovijedi privremeno je prekinuo sudjelovanje jednog pripadnika 37. HRVCON-a u NATO operaciji potpore miru KFOR u Republici Kosovo zbog osnovane sumnje u kršenje vojne stege. Pripadnik je vraćen u Hrvatsku komercijalnim zračnim prijevozom”, navode iz MORH-a u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

Čeka ga stegovni postupak

O razlozima zbog kojih je zatraženo hitno povlačenje i to mjesec i pol prije kraja mirovne operacije – suzdržani su svi, pa i njegovi nadređeni. Ali potvrđuju – čeka ga stegovni postupak.

“Ako vam kažem da ste naš ponos i da budete oprezni i da pazite kako se ponašate – i to znate. Predstavljate nas tamo. Siguran sam da ćete svoje zadatke obaviti profesionalno i kvalitetno“, kazao je predsjednik Zoran Milanović na ispraćaju u svibnju ove godine.

Čini se kako su poruke uz koje su tad ispraćeni – brzo pale u zaborav. Djelatnik koji svoje postupke tek treba objasniti – bio je dio obavještajnog tima. Prva mu je ovo misija.

NATO ne tolerira zaobilaženje propisa

Bivši pripadnik hrvatske vojske Siniša Majdak dobro zna da NATO ne tolerira zaobilaženje propisa.

“Ako ga se hitno vraća natrag, onda je morao prekršiti nešto ozbiljno“, navodi Majdak. Na pitanje zna li zapovjednik u svakom trenutku što mu rade dečki, odgovara da mora znati.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: posuđivao je novac od drugih. Bio u financijskim problemima. Nema službene potvrde kakve je dugove imao i o kojim je iznosima riječ te jesu li umiješani i pripadnici drugih, savezničkih država. Osim plaće, vojnici u ovoj misiji imaju i dnevnicu od 80 eura. Nije tajna da veliku većinu motivira zarada.

“U Hrvatskoj radiš za određenu svotu, onda dodatno na to dobiješ i još neku svotu i krpaš neke rupe koje moraš doma pokrpati. I onda ti je to prilika da se snađeš”, kaže Majdak.

Osim što je dijelom narušio, ali i osramotio i ugled države, kosovski slučaj ponovno je ukazao na propust i otvorio pitanje sigurnosne provjere onih koji se šalju u misije.

Nije ovo prvi incident u kojem hrvatski vojnici nisu ozbiljno shvatili svoje međunarodne zadaće za koje su prije toga obučeni.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina