Hrvoje Klasić samouvjereno tvrdi: Ukrajina nikada neće vratiti kontrolu nad proruskim istočnim regijama

Hrvoje Klasić samouvjereno tvrdi: Ukrajina nikada neće vratiti kontrolu nad proruskim istočnim regijama

Rusi su procijenili da su jači i da se zapadne zemlje neće umiješati, ali nisu dobro procijenili da će se Zapad umiješati, ali ne vojnim putem, nego ekonomski. Rusi su krivo procijenili Ukrajinu. Nisu očekivali da će Ukrajinci pružiti toliki otpor.

Izjavio je to povjesničar, dr. sc. Hrvoje Klasić, kojega je u specijalnoj emisiji u studiju 24sata ugostio novinar i komentator 24sata i tjednika Express Boris Rašeta. Analizirali su aktualnu situaciju, uzroke konflikta, povijest sukoba Ukrajine i Rusije…

– Bojim se da ono što slijedi neće biti predvidivo, a time nikako ni dobro. Ulazimo u razdoblje kad jedan čovjek, čiji je kult ličnosti jako velik, neće htjeti izaći poražen iz ovog sukoba. Bojim se da je zbog toga spreman ići jako daleko, a to bi moglo biti zaista opasno – rekao je Klasić, koji je pojasnio da je Putinu najveći problem Zelenski.

– Putin je očekivao da će ukrajinski predsjednik na početku sukoba otići iz zemlje, ali to se nije dogodilo. Štoviše, svojim objavama Zelenski drži veliki moral i da je on napustio zemlju, ne znam bi li bio ovako veliki otpor. Isto tako, ako bi Rusi sad ubili Zelenskog, stvorili bi si velike probleme. Da su to napravili na početku, nitko ne bi previše reagirao – rekao je Klasić i dodao da je Putinu cilj da uđe u Kijev.

– On želi pobjedu, a ako ne uđe u Kijev, nije pobijedio. Siguran sam da proruske istočne regije u Ukrajini neće nikad ući pod kontrolu Kijeva, kao što ni veći gradovi u Ukrajini na jugu i sjeveru neće nikad biti pod kontrolom Moskve. Krim je Rusiji jako bitan jer su u njegovu podmorju goleme količine plina – pojasnio je Klasić i osvrnuo se na stanje u našoj regiji. Smatra kako u Crnoj Gori neće biti destabilizacije jer je članica NATO-a, ali je zato Srbija druga priča.

– Nigdje u svijetu, pa ni u samoj Rusiji, nije bio proruski prosvjed, dok u Srbiji jest. Bojim se da nije bilo žrtava u Ukrajini, u Srbiji ne biste našli nikoga protiv Putina. Ovo će ostaviti velike posljedice na Srbiju jer već godinama sjedi na dva stolca. I ni u ovom trenutku nisu jednoglasno osudili rusku invaziju – rekao je Klasić, koji se prisjetio svog posjeta Kijevu.

– Bio sam oko 2010. u ukrajinskom glavnom gradu. Tad se nije moglo zamisliti da se Rusi i oni posvađaju, a kamoli ratuju – zaključio je Klasić.

Foto: Hina