HSLS-ovac na listi HDZ-a hvali Andreja Plenkovića i upozorava: HDZ može naučiti da je suradnja s Milanom Bandićem zapravo prijevara

HSLS-ovac na listi HDZ-a hvali Andreja Plenkovića i upozorava: HDZ može naučiti da je suradnja s Milanom Bandićem zapravo prijevara

 

Zastupnik HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Darko Klasić, koji na izbore izlazi kao 5. na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici, gostovao je u Novom danu. Govorio je o suradnji HSLS-a i HDZ-a  te svom predizbornom programu.

 Kako ste vi osobno u HSLS-u zadovoljni suradnjom u dvije izborne jedinice s HDZ-om? Prilično ste intenzivan kritičar rada zagrebačkog gradonačelnika koji surađuje u Gradskoj skupštini s HDZ-om?
Iz osobnog iskustva, mi smo u Gradskoj skupštini na kontra stranama. Očigledno i HDZ se može naučiti da je suradnja s Milanom Bandićem zapravo prijevara što su sve stranke u prošlosti gradske skupštine doživjele više-manje. Ono za čime se i mi vodimo je program koji nastojimo kroz ovu koaliciju provesti. Do sada smo imali uspješnu suradnju što se tiče na lokalnom nivou jer je cilj provesti neke svoje politike – uvesti transparentnost u lokalnu samoupravu, ali i državni proračun jer jedino tako možemo osigurati budućnost ove zemlje. Da su transparentni proračuni lokalnih moćnika i države ne bi imali svako malo velike afere i u gradu Zagrebu i u državi.

 U gradu Zagrebu ova sprega HDZ-a i Milana Bandića, niz korupcijskih afera to vas nije smetalo za suradnju s HDZ-om?

Premijer Plenković do sada se držao obećanja koja je rekao, ako će bit dosljedan u toj suradnji mi ćemo ga bez daljnjeg u svakom njegovom dobrom potezu podržati, no prioritet nam je provesti neke politike za dobrobit građana grada Zagreba. U izbore ulazite da bi uspjeli provesti neke svoje politike, a ne da bi samo gore statirali u Saboru ili Gradskoj skupštini. Mi smo u Gradskoj skupštini u opoziciji i vidim koliko je teže iz opozicije nametnuti neku suradnju, no sve zapravo ovisi o onome s kime ugovarate tu suradnju. Meni osobno premijer Plenković predstavlja osobu koja drži do svoje riječi i mislim da će to biti uspješna suradnja, do sada nas on nije nikada prevario, što za gradonačelnika grada Zagreba ne mogu reći. Sve je to škola. Nažalost to plaćaju uvijek građani i nadam se da ovaj puta neće biti tako.

 Vi u HSLS poput još nekih manjih stranaka idete s tom pragmatičnom politikom suradnje, ukoliko govorimo o samom okupljanju liberalnih opcija to u RH nikako ne uspijeva?

Mi pokušavamo okupiti taj liberalni centar, no očito još nisu sazreli uvjeti, taštine pojedinih sudionika su očito veće i nisu sami dovoljno liberalni da bi uvažavali mane i prednosti svojih partera. Očito se mora dogoditi, kao na ovim parlamentarnim izborima, značajni debakl te cijele naše opcije da bi sjeli za zajednički stol i probali nametnuti zajedničku suradnju jer ona ima svoj potencijal. Ne gledaju u prošlost već u budućnost Hrvatske i mislim da je to budućnost Hrvatskog sabora – da imamo što veći broj stranaka i tako će građanima biti bolje.

Ovi parlamentarni izbori bit će dosta indikativni za odnos snaga u samom gradu Zagrebu i puno političkih opcija izlazi na ove parlamentarne izbore, no u fokusu im i naredni lokalni izbori. Imali smo prilike primijetiti u ovom spoju Bandića i HDZ-a, došlo je do značajne distance uoči izbora, što će se promijeniti nakon izbora?

Značajno će utjecati na rezultat za Hrvatski Sabor. Nemojmo podcijeniti gradonačelnika. On će vjerojatno osvojiti nekakav mandat, pogotovo u 2. Izbornoj jedinici, no koliko će biti njegova moć privlačenja drugih u njegov klub o tome će ovisiti pozicija njegove vlasti. Neće mu biti važno tko će biti na vlasti, ili su lijevi ili desni, ili HDZ ili SDP, on će im ponuditi svoje usluge u svrhu održavanja vlasti u Gradu Zagrebu. Na prošlim izborima osvojio je svega 2 mandata, 1 zapravo svoj pa je njegov klub narastao na 11 zastupnika, što je respektabilan broj u Hrvatskom saboru za donošenje bilo kakvih odluka. Ne sumnjam u njegove trgovačke sposobnosti, no vidjet ćemo kako će ga glasači zapravo nagraditi svojim glasovima i hoće li mu omogućiti poziciju da opet sudjeluje u nekakvoj novoj većini. Do sada nije imao nikakve rezerve, da li će surađivati s SDP-om, HDZ-om ili nekim trećim samo da bi se održao na vlasti u Gradu Zagrebu.

Potres u gradu Zagrebu tema je prisutna u kampanji, koliko je zapravo iskorištena za samu kampanju i za napad na protivnike, koliko krivih poteza je učinio sam Grad, a koliko Vlada? Kako gledate na to?

Između Vlade i Grada je pitanje gospodarenja sredstvima i obnove grada Zagreba koje bi moglo biti značajan predizborni potencijal na lokalnim izborima, a ono što je u Gradu bilo evidentno je da su na površinu isplivale sve loše odluke grada Zagreba i netransparentnost gradskog proračuna gdje je izbilo na vidjelo da je grad u velikim financijskim dubiozama i da nema novaca za financiranje tekućih potreba grada Zagreba.

 Ono što se zamjera sa strane oporbe vladajućem HDZ je da nisu pružili dovoljnu podršku građanima, s druge strane Vlada komunicira da procesi i procedure nisu nešto što se može učiniti u dva tri dana, procjena štete i apliciranje za sredstva EU. Imate li štogod zamjeriti Vladi što se tiče brzine?
To je glavna zamjerka, što se tiče brzine, no Vlada je do sad financirala smještaj svih oštećenih u potresu u studentskom domu, to ide sve iz sredstava Vlade. Nadomjestak za stanarine osigurat će se iz sredstava Vlade. Grad Zagreb, koji je po meni financijski najjača jedinica, ja osobno mislim da je on trebao preuzeti većinu tih obveza, ali, na žalost, tu je gradska blagajna ostala prazna, inače bi gradonačelnik dragovoljno pomogao građanima da je novaca bilo na računu.

 Kada govorimo o samoj zagrebačkoj Skupštini i pitanju transparentnosti informacija koje dobivate od gradonačelnika, tu ste i vi i kompletna oporba istih stavova po pitanju netransparentnosti, ništa se nije uspjelo učiniti sve ove godine kada govorimo o upravljanju gradom?

Gradonačelnik je u ovih 20 godina upravljanja imao na raspolaganju preko 25 milijardi dolara proračuna grada Zagreba. Napravio se Domovinski most i Bundek, ostalo je sufinancirala država… ono što mi vidimo u Skupštini je na trećoj razini vidljivosti proračuna na što se novac troši. Mi vidimo samo sredstva koja se tamo izdvajaju da daleko premašuju tržišne uvjete po dva do tri puta, i svi subjekti koji rade s gradom Zagrebom rade s iznimno velikim profitom. Gradonačelnik svaki put prije izbora na taj način zapravo manipulira javnosti i smisli nekakve kampanje kojima kao donosi nešto novo gradu Zagrebu, ali zapravo vidimo da od svega toga ne dolazi ništa. I danas je sjednica Gradske skupštine gdje će gradonačelnik ponuditi sufinanciranje građanima u obnovi o…, iako je račun gradskog proračuna prazan, prošli put je to bila obnova fasada, prije toga legalizacija i to je sve samo predstava za javnost. Na putu prema ovamo sreo sam gradonačelnika koji ide otvoriti novi magnet u bolnici Sveti Duh… vozi se u Audiju A3, jer je to primjerenije prosječnom građaninu, a dok nisu izbori vozi se u terencu Mercedesovom ili Audiju A6. Sve je to zapravo kazalište i teatar.

 Za kraj, vaša predviđanja i očekivanja odnosa snaga u 1. Izbornoj jedinici?
Bit će jako na knap utrka, teško će se i u ovom sazivu sastaviti nekakva vlada, morat će se dogoditi tektonski poremećaji da bi se uspjela sastaviti većina u Hrvatskom saboru, osim ako nećemo kao prošli put gledati reprizu kupovine zastupnika, a onda će vjerojatno većini građana biti jasno tko je ušao u politiku s nekakvim skrivenim namjerama, a tko s čistim rukama.

Foto: N1