HSS zbunjuje birače: Beljak napada HDZ, a njegov bliski suradnik klanja se do poda Plenkoviću

HSS zbunjuje birače: Beljak napada HDZ, a njegov bliski suradnik klanja se do poda Plenkoviću

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak gostovao je u emisiji RTL Danas u kojoj je objasnio zbog čega Hrvatska seljačka stranka napušta Europsku pučku stranku. Naime, tako je jednoglasno odlučeno u subotu navečer na sjednici Predsjedništva i proširenog Predsjedništva stranke.

Povod za istup HSS-a bio je govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojem je pozdravio “talijansku Istru i Dalmaciju”. Konačnu odluku o izlasku iz najjače političke grupacije u Europi treba još potvrditi Glavni odbor stranke. Na pitanje novinara je li ovaj izlazak i definitivan kraj svim kombinacijama s HDZ-om u Hrvatskoj s obzirom na to da je Beljak već dulje vrijeme jedan od najglasnijih kritičara vladajućih?

“HSS i HDZ su dvije dijametralno suprotne političke stranke. HDZ se zalaže za 200 bogatih obitelji, a HSS za dva milijuna. Promjena smjera HSS-a je nemoguća dok smo u bilo kakvim kombinacijama s HDZ-om”, piše Direktno.

Međutim, HSS je samo nekoliko dana prije ušao u koaliciju s HDZ-om za prijevremene izbore u Ličko-senjskoj županiji.

Naime, na listi koalicije stranaka koju predvodi HDZ, a koju predvodi Marijan Kustić nalazi se i načelnik Brinja, HSS-ov Zlatko Fumić, koji je u govoru na predstavljanju liste, vladajući HDZ obasuo hvalama.

“Pozdravljam vas u ime Hrvatske seljačke stranke i u ime svih predstavnika koalicijskih partnera. Pozdravljam sve ministre naše drage, meni vrlo drage ljude, posebno ministra Božinovića jer mi sin i snaha rade u MUP-u. Svima nama želim pobjedu i veliki uspjeh. Svi nam govore kako je nas Zagreb i premijer zaboravio, a ja pratim politiku pa nijedan premijer nije bio u Lici koliko je to puta bio premijer Plenković. Ljudi dajte pljesak čovjeku. Stvarno ja vam se klanjam do poda. Pozdravljam i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, koji me zamolio da se pomaknem za jedno mjesto na listi. Ma ljudi, nema problema, pomaknut ću se ja i za 30, rekao sam mu, uopće nema problema. Idemo pobijediti, a poslije ćemo lako slagati mjesta”, rekao je Zlatko Fumić u govoru.

Foto: Denis Cerić/Hina