Što Neovisni zamjeraju suverenistima: Hrast je bez problema surađivao s Pupovcem, a Ruža Tomašić podržala Sandru Švaljek

Što Neovisni zamjeraju suverenistima: Hrast je bez problema surađivao s Pupovcem, a Ruža Tomašić podržala Sandru Švaljek

S Tomislavom Jonjićem (1965.), zagrebačkim odvjetnikom, doktorom suvremene povijesti i članom predsjedništva stranke Neovisni za Hrvatsku (NHR) i predsjednikom njezina zastupničkoga kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini razgovarali smo o pogledima njegove stranke na prilike u Hrvatskoj uoči skorih izbora za Europski parlament. Sam dr. Jonjić, koji je zastupnik u Gradskoj stupštini grada Zagreba, je jedan od kandidata na listi stranke NHR za EU-parlament, piše Fenix magazin.

Na početku razgovora za Fenix Magazin, Tomislava Jonjića smo zamolili da nam kaže kako je  nastala stranka NHR.

-Stranka čiji je službeni naziv Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović  Neovisni za Hrvatsku (NHR) nastala je kao logična posljedica razvitka na nacionalističkome dijelu hrvatskoga političkog spektra i uspjeha neovisne liste gospođe Esih na zagrebačkim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine. Nije, dakle, nikakva frakcija HDZ-a, čiji član ja, uostalom, nisam nikad ni bio, a isto vrijedi i za većinu članova predsjedništva. Gospođa Esih  je, doduše, u Hrvatski sabor izabrana na listi HDZ-a, ali kao nestranačka zastupnica s nadmoćnim brojem preferencijskih glasova. Ona i Zlatko Hasanbegović su prekinuli svaku vezu s HDZ-om onog trenutka kad je vodstvo te stranke odlučilo ići u koaliciju s HNS-om i Miloradom Pupovcem. Naš istaknuti član i član našega saborskoga kluba je i poznati general Željko Glasnović.

FM: Budući da Vaša stranka nije nastala kao frakcija HDZ-a kako gledate na HDZ?

-Veliki dio članstva HDZ-a po mnogočemu nam je blizak, pa nikakav rat protiv HDZ-a nije smisao našega političkog djelovanja. Naprotiv, problem je u vodstvu HDZ-a koje odlikuje duh servilnosti i poslušnosti prema tzv. međunarodnoj zajednici, za čiji račun to vodstvo trguje temeljnim nacionalnim vrijednostima i dostignućima.

FM: Kako biste opisali svoja nacionalno-politička i ideološka ishodišta?

-Naš program ne ostavlja nikakve dvojbe: mi smo hrvatska nacionalistička stranka s naglašenom starčevićanskom dimenzijom i naslonom na Domovinski rat. Iz toga proizlazi naš odnos prema hrvatskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nema i ne može biti ničega što bi bilo vrjednije od hrvatske državne neovisnosti i slobode hrvatskog naroda u njegovoj državi. Sve što je bilo kada, pod bilo kakvim izgovorom i s bilo kakvim motivom Hrvatsku stavljalo u drugi plan, za nas je apsolutno neprihvatljivo. Svejedno je pritom, govorimo li o 1918., 1941., 1945. ili kojoj drugoj godini: Hrvatska je jedino mjerilo u svakom trenutku! Ništa umjesto nje i ništa ispred nje!

FM: Što smatrate do sada najvećim političkim uspjehom Vaše stranke?

-Najvažnija je činjenica da smo pokazali kako je i danas moguće zastupati misao hrvatskoga nacionalizma. Javnosti će, pak, najprepoznatljivije biti uklanjanje naziva zagrebačkoga Trga maršala Tita, kao simbola jugoslavenske komunističke okupacije Zagreba i Hrvatske 1945. Svakomu je jasno da HDZ to nije htio učiniti od 1990. naovamo, pa ime toga jugoslavenskoga komunističkog tiranina i danas nose ulice i trgovi u nekim gradovima u kojima HDZ dominira. HDZ je, primjerice, sabotirao naš zahtjev da se ukloni nezakonito postavljena bista Ive Lole Ribara; HDZ nije negodovao kad je Zagrebom šetao pokrovitelj velikosrpske agresorske vojske Dragan Marković Palma, a kukavički je šutio i ovih dana, kad je Bandić bio naumio medaljom obdariti Budimira Lončara. Tako se ponaša HDZ, jer je takvo njegovo današnje vodstvo, ali – uvjeravam vas – većina članova HDZ-a ne misli tako!

FM: Kako gledate na sadašnje vodstva HDZ-a?

-Apsolutno negativno. Kako bi opstalo na vlasti i udovoljilo unifikatorskim tendencijama Bruxellesa, to vodstvo tolerira, a jednim dijelom i potiče sustav obilježen korupcijom, posvemašnjom demoralizacijom i potkapanjem tradicionalnih vrijednosti hrvatskoga društva uz pomoć Istanbulske konvencije i sličnih dokumenata.

FM: Predstoje izbori za Europski parlament. Hoće li NHR na izbore izići samostalno ili planirate kakve saveze?

-Ja sam postao članom Hrvatske stranke prava početkom travnja 1990. i kao takav sam od prvih dana svjedok, a donekle i sudionik odnosno žrtva stranačkih raskola. Sudjelovao sam i u brojnim pokušajima ujedinjavanja pravaških stranaka i strančica, od kojih je posljednji bio onaj 2012./13. u kojem je glavnu ulogu pokušao preuzeti pokojni Zvonko Bušić. Dakle, ni mene ni moje prijatelje iz NHR-a ne treba uvjeravati da bi suradnja s bliskim strankama bilo korisna i da bi je birači pozdravili. Ali, želje su jedno, a iskustva i realnosti drugo.

FM: HRAST i Ruža Tomašić pozivaju na suradnju. Zašto se taj prijedlog ne prihvaća?

-Ni ja osobno, a ni mi kao stranka ne ćemo voditi negativnu kampanju, pa ne ćemo pretresati tuđe prljavo rublje, jer je to ispod našeg dostojanstva. No, ne valja zaboravljati činjenice. HRAST i Ruža Tomašić ni na jednim izborima nisu pokazali da su u stanju osvojiti mandat bez HDZ-a, dok smo mi osvojili pet zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a nedavno u Zadru 12 posto glasova (HRAST se nije usudio ni izići na te izbore). Mi jedini imamo tri zastupnika u Saboru. Zar onda nije logično da nam se pridruže svi koji žele prestanak današnje duhovne okupacije Hrvatske?! Usput treba nešto znati o povijesti HRASTA, a k tome ne smetnuti s uma da toj stranci nije bio problem ostati u savezu s HDZ-om kad je HDZ ušao u koaliciju s HNS-om i Pupovcem. Oni koji pamte dulje, sjetit će se kako se je gospođa Tomašić odnosila prema HSP-u, pa onda prema HČSP-u i Zvonku Bušiću, da bi se na koncu odrekla pravaštva i proglasila ga zastarjelom ideologijom, pa je na zagrebačkim izborima podržala dojučerašnju Bandićevu zamjenicu Sandru Švaljek. Dakle, dosta jasno je da se i sada iza poziva na slogu zapravo krije nešto drugo.

FM: Dakle, ide li NHR samostalno na izbore ili ne?

-U tijeku su pregovori s nekim strankama. Nadamo se da će uroditi plodom, pa će se s nama na listi vjerojatno naći još neke stranke sličnog usmjerenja. No, kako rekoh, imamo dovoljno iskustva i dovoljno samopouzdanja, pa se ne ćemo dati impresionirati niti demoralizirati. Tko hoće s nama, dobro je došao; tko misli da nas može ucjenjivati ili da će nas prevariti, bolje da ne dolazi.

FM: Tko će biti nositelj liste NHR? Hoćete li Vi biti na njoj?

-Kao nositelji u obzir dolaze samo dva imena: Bruna Esih ili Zlatko Hasanbegović. Najvjerojatnije će to biti gospođa Esih. Da, i ja bih se trebao naći na listi.

FM: Uz pretpostavku da dobijete mandat, kako mislite djelovati u Europskom parlamentu?

Neovisne ankete nam daju jedan siguran mandat, dok je drugi neizvjesan. Vidjet ćemo kakav će biti sastav Europskog parlamenta, ali – mi možemo djelovati samo u okviru grupacije koja teži jačanju položaja nacionalnih država, labavljenju integrativnih čimbenika i koja se protivi pretvaranju Unije u naddržavu. Mi želimo jačanje hrvatske države, zaštitu našeg identiteta i tradicije, i želimo sami upravljati svojom sudbinom i sami izgrađivati svoje odnose s drugim državama, osobito vodeći računa o Hrvatima u Bosni i Hercegovini i uopće o Hrvatima izvan domovine, čija je diskriminacija očita na svakom koraku, pa i na ovim izborima. Ukratko, želimo neovisnu Hrvatsku kojom ne vlada organizirani kriminal, državu s europskim vrijednostima, a ne tzv. Europu koja će ignorirati Hrvatsku i biti ravnodušna prema našim težnjama, našim željama i snovima.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina