Potvrđeno: Budimir Lončar radio za zloglasnu Titovu tajnu službu

Potvrđeno: Budimir Lončar radio za zloglasnu Titovu tajnu službu

Čelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je gost Novog dana N1 televizije. Govorio je o priznanju Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a za koju je nominirao ministra vanjskih poslova u bivšoj Jugoslaviji Budimira Lončara. Bivši jugoslavenski diplomat odbio je nagradu nakon napada i optužbi desnice.

Kalinić je rekao da je on predložio da se Lončaru da priznanje Zagreba te da je bio iznenađen jer je odbio nagradu nakon protivljenja HDZ-a i dijela desnice.

“Čovjek nije navikao da ga se napada. On je to doživio kao javni linč, što nije daleko od istine. Ja sam ga pitao, što bi bilo da vas ne napadaju nego da vas hvale… Hrvatsko društvo je umjetno podijeljeno na ustaše i partizane da se ne bi vidjelo da smo propali kao nacija. Velika većina mladih i obrazovanih koji su se umorili od partizana i ustaša, oni odlaze”, poručio je Kalinić.

Odbacuje optuže na račun Lončara da je on kriv za embargo na uvoz oružja Hrvatskoj na početku Domovinskog rata. Podsjeća da Hrvatska nije bila priznata država te da nije mogla ni kupiti oružje. Kalinić također tvrdi da je tadašnji Savezni sekretar za narodnu obranu Veljko Kadijević u Moskvi naručio vojnu opremu, što su Amerikanci s kojima je Lončar bio blizak, htjeli spriječiti. “Oni koji ga napadaju to znaju”, ustvrdio je Kalinić i pitao zašto se ne prisjete svoje uloge u privatizaciji ili npr. prelasku Ine u ruke Mađarske, piše N1.

“Zanimljivo je kako su se sjetili toga, a ne toga kako je Ina isparila iz hrvatskih ruku, ili gdje su benzinske stanice koje su imali u Srbiji. Svi zaborave koja je njihova uloga bila u privatizaciji itd. Koliki je bio njihov doprinos u odseljavanju 700 tisuća građana”, poručio je Kalinić.

Na kritike da je Lončar bio povezan s UDBA-om, Kalinić kaže da je Lončar bio u preteči UDBA-e te da je nakon toga bio šef obavještajne agencije unutar ministarstva vanjskih poslova bivše države.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina