Žao nam je što je ravnatelj Kazimir Bačić zgrožen, ali na HRT-u vlada cenzura

Žao nam je što je ravnatelj Kazimir Bačić zgrožen, ali na HRT-u vlada cenzura

HRT je održao konferenciju za medije “u povodu aktualnih događaja oko HRT-a”, navode u pozivu. Riječ je o bojkotu udruga i stranaka koje neće davati izjave niti gostovati na HRT-u do 2. ožujka i novinarskog prosvjeda.

Zbog tog je bojkota danas Gordan Maras izbacio ekipu HTV-a s press konferencije zagrebačkog SDP-a, a nakon par sati se ispričao priznavši da je pogriješio.

Konferenciji HRT-a prisustvovali su glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, članovi Ravnateljstva HRT-a Renato Kunić i Damir Novinić, te glavni urednici HTV-a Bruno Kovačević, HR-a Eliana Čandrlić Glibota, te glavna urednica portala i nelinearnih medijskih usluga HRT-a Andrea Arežina Grgičević.

“Ne možemo dopustiti nasilje nad kolegama… zgroženi smo optužbama o cenzuri. Riječ je o zlonamjernim manipulacijama. HRT kao javna televizija otvorena je svim društvenim skupinama, civilnim udrugama i političkim strankama, a novinari HRT-a svoj posao obavljaju isključivo profesionalno, objektivno i nepristrano”, kazao je Kazimir Bačić na početku press konferencije, piše N1.

Dodao je da ovakav bojkot na HRT-u ”smatraju udarom na novinarstvo i na javnu televiziju”, a o Marasovom izbacivanju novinara HRT-a s konferencije za novinare kazao je da je ”javnu televiziju onemogućio u obavljanju svog posla – informiranja javnosti”.

”Tražimo zaštitu od političkih pritisaka te da političke stranke, ali i različite skupine, HRT ne koriste za svoje interese, dnevnopolitičke obračune i u svrhu predizborne kampanje” kazao je Bačić te naglasio kako se HRT-om upravlja u skladu sa zakonom i najvišim poslovnim i medijskim standardima.

”Ne možemo dozvoliti nasilje nad kolegama i pokušaj pojedinih interesnih skupina i pojedinaca da budu privilegirani, kao što je bio slučaj u neka bivša vremena”, rekao je Bačić dodavši i kako je HRT javni servis koji je dostupan svima te je još jednom odbacio optužbe o cenzuri.

Može ravnatelj Bačić odbacivati  optužbe o cenzuri  i biti zgrožen raznim  kritikama i optužbama ne njegov račun, no to još uvijek ne znači da na javnoj televiziji nema ozbiljnih problema kada je riječ o novinarskim slobodama. Već je i površnom  gledatelju HRT-a jasno da se napadno izbjegavaju neke vrlo važne teme i  da postoji  svojevrsna neformalna crna lista nepoželjnih gostiju.

Foto:  Daniel Kasap/Hina