Mate Rimac posluje s debelim minusom: Prošlu godinu je završio s 43,3 milijuna kuna gubitka

Mate Rimac posluje s debelim minusom: Prošlu godinu je završio s 43,3 milijuna kuna gubitka

Rimac Automobili, tvrtka u vlasništvu Mate Rimca, 2018. je završila s 79,8 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je čak za 32,9 posto više u odnosu na godinu prije. Rimac je i lani poslovao s gubitkom od 22 milijuna kuna, ali je to upola manji minus nego što je prikazao 2017. kad je godinu završio s 43,3 milijuna kuna u crveno.

Glavni razlog za smanjenja gubitaka je snažan rast prihoda od prodaje koji su s 44,7 milijuna skočili na 60,2 milijuna kuna, piše tportal.

Rimac je u snažnom investicijskom ciklusu razvoja tvrtke i trenutno ga, tako barem kaže, ne zabrinjava financijska slika kompanije.

‘To nam nije fokus, nego dugoročni trend. Primjer – auto koji sada razvijamo za Hyundai ide u serijsku proizvodnju tek 2023. godine. Takvi su ciklusi naših projekata i nama je, kao i našim dioničarima, apsolutno svejedno koji ćemo financijski rezultat imati ove godine ili sljedeće, mi gradimo dugoročnu priču’, izjavio je Rimac u razgovoru za Jutarnji list.

U kompaniji on trenutno drži 47,7 posto vlasništva. Kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto, a ostalo je u rukama manjih ulagača iz 2012. i 2013. godine.

Inače, Mate Rimac susreo se  s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Za N1 je rekao kako želi podijeliti svoja iskustva s vladom kako bi autoindustrija investirala u Hrvatsku.

“Užasna je šteta što smo mi propustili val kada je autoindustrija krenula iz zapadne u istočnu Europu i kad su firme investirale u Češku, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, a to je Hrvatska prespavala. Sada je krenuo novi val i želimo privući investitore u Hrvatsku”, rekao je Rimac i dodao kako će se ovog petka u njegovoj tvrtki održati sastanak vlade s Hyundaijem i Porscheom.

“Mi želimo pokazati što je autoindustriji važno, a onda je na vladi da odluči želi li ići u tom smjeru i raditi mjere koje su potrebne da bi investitori došli u Hrvatsku”, objasnio je Rimac.

Foto: Hina