Pater Ike Mandurić pretjerao s napadom na Kolindu: Isusovci mu zabranili korištenje Facebooka?

Pater Ike Mandurić pretjerao s napadom na Kolindu: Isusovci mu zabranili korištenje Facebooka?

Isusovac Ivan Ike Mandurić više nema  svoj Facebook profil.  Njegov profil postao je nedostupan dan nakon što je žestoko napao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Nismo mogli dobiti službenu potvrdu da  je to od njega  zatražio provincijal Isusovačke provincije pater Dalibor Renić, ali nije nikakva tajna da vodstvo isusovaca nije  zadovoljno s  Mandurićevim soliranjem i politiziranjem.

Neslužbeno smo razgovarali  s jednim dobro upućenim isusovcem koji nam je potvrdio da  njihova zajednica nije zadovoljna  s javnim nastupim  patera  Mandurića.

“Mi isusovci imamo pravilo da se nikada u ovakvim situacijama ne opredjeljujemo za neku stranku. Mi naviještamo Božju riječ za sve ljude, za sve stranke,  za sve narode. Mislim da bi bilo dobro da se  Mandurić malo smiri, da se posavjetuje s nekim tko racionalno razmišlja”,  komentirao je  za Teleskop  isusovac s kojim smo razgovarali. Nije nam mogao potvrditi da je  provincijal  intervenirao i tražio od   Mandurića da  skine svoj Facebook profil, ali  kaže da ga to  ne ne bi iznenadilo.

Drugi isusovac s kojim smo razgovarali nije bio toliko kritičan prema Manduriću. Tek je rekao da “koliko ima isusovaca,  toliko ima i poslova”, što bi trebalo značiti da su i među njima postoje velike razlike i da ih je teško stavljati u neke ladice.

Pater Ike Mandurić  mogao bi se naći u problemima jer treba  polagati treći ispit kušnje, a  tu će se svakako gledati i koliko je poslušan  svom provincijalu i svoj isusovačkoj braći. Ike Mandurić  se  nakon podužeg izbivanja vratio u Hrvatsku, a trenutno  je na Kupresu gdje vodi kamp. U posljednje vrijeme boravio je u Kanadi i Filipinima gdje se pripremao za polaganje trećeg ispita kušnje.

Podsjetimo, pater Ike  je  napisao da se joga nameće katoličkoj djeci i da je žalostan da u tome sudjeluje i predsjednica. Predsjednicu je optužio da obmanjuje vjernike, da je “duhovno plitka žena” i da se nada da će oni izabrati nekoga tko “autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti”.

U srpnju prošle godine Mandurić je je  prilično oštro napao premijera Plenkovića.

Ah, vrijeme je da se to i kaže.

Naš dragi premijer Andrej Plenković je najveći neprijatelj Hrvatske i naroda hrvatskog; njegovog identiteta i suštinskih vrijednosti koje baštini. Narodni neprijatelj No1. Nitko drugi iznutra, nitko drugi izvana. To se sve više i sve jasnije i sve češće, i na svaki način očituje. I to se mora reći, uvidjeti, i pamtiti….“, napisao je o Plenkoviću.

Maxportal piše da je dan poslije objavu obrisao i ispričao se premijeru:

Dragi moj svijete! Vidjeli ste da sam uklonio status od 17.7. u kojemu sam žestoko opleo po Plenkoviću. Nije to bilo pametno ni dobro, pogriješio sam. Stoga sam ga i povukao(…)

Ispričavam se i njemu osobno, i svima koje su moje riječi uvrijedile i zbunile, a vidio sam da je takvih bilo puno. Žao mi je zbog iznesenih tvrdnji i načina izražavanja u spomenutom tekstu i ovom prilikom ga povlačim.

Kritiziranja postupaka i djela javnih osoba u raspravama je neizbježno i potrebno, ali trebalo bi se odvijati bez osobnih prozivanja. To zapravo nije ono što smatram svojim stilom, i nije kršćanski. Bog bio s nama (…)”, napisao je u isprici.