Partizanski spomenik poliven crnom bojom: Splitski SDP optužio Plenkovića i Oparu da podržavaju “društveno crnilo” i “anti-antifašizaciju”

Partizanski spomenik poliven crnom bojom: Splitski SDP optužio Plenkovića i Oparu da podržavaju “društveno crnilo” i “anti-antifašizaciju”

Spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu, koji se nalazi u gradskoj četvrti Plokite, u ponedjeljak je poliven crnom bojom, o čemu je policiju obavijestio jedan građanin, a u tijeku je potraga za počiniteljem, prenosi N1.

“Policija je danas od jednog građanina zaprimila informaciju da je spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu poliven crnom bojom te je policija poduzela mjere za pronalaženjem počinitelja,” rekla je Ana Čepić, glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

Policija također utvrđuje je li riječ o oštećenju tog spomenika ili samo o polivenoj crnoj boji koja se može oprati, dodala je.

Splitski SDP je ovo polijevanje spomenika crnom bojom ocijenio kao “povijesnu perverziju” jer se, rekli su, spomenik odnosi na momke koji su se borili i dali živote da “Split bude hrvatski, a ne talijanski grad.”

Neizravno su optužili premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu da toleriraju i podupiru društveno crnilo.

“Puno veći problem od crne boje kojom je oštećen spomenik je društveno crnilo koje tolerira i podupire državna i lokalna vlast, a iz kojeg proizlaze ovakve manifestacije anti-antifašizacije,” navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur.

Foto:Mario Strmotić/Hina