Stipe Mesić je odlikovao Pupovca zbog zasluga u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje: Što HVIDRA traži od Kolinde?

Stipe Mesić je odlikovao Pupovca zbog zasluga u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje: Što HVIDRA traži od Kolinde?

SDSS još nije napustio parlamentarnu većinu, a premijer Andrej Plenković poručio je da ne bi želio da do toga dođe i da je zainteresiran za nastavak suradnje sa strankom Milorada Pupovca.

A kako predsjednik SDSS-a ne pokazuje namjeru da se ispriča za izjave u kojima je Hrvatsku uspoređivao s NDH, na HVIDRA-i je da odluči o daljnjim potezima. Oni su, naime, Pupovcu nedavno poslali zahtjev za javnu ispriku, uz dodatak da, u slučaju da on to ne učini, traže od Plenkovića da raskine koaliciju sa SDSS-om.

Kad se još u obzir uzme da je na čelu HVIDRA-e saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, jasno je koliko je ovo politički eksplozivan trokut. Predsjednik Vlade je u utorak u Orahovici, kako je prenijela Hina, izjavio da nije primjereno da HVIDRA postavlja HDZ-u uvjete s kim će koalirati. Ali, u HVIDRA-i, koja je uvijek bila kooperativna prema HDZ-u, čini se ne kane ustuknuti, piše Novi list.

– Pupovac, a to je konstatirao i predsjednik naše stranke, mora biti odgovoran za ono što je izrekao na teret hrvatske države. Ostavili smo mu dovoljno prostora da napravi jednu civilizacijsku gestu i ispriča se, naročito zato što je on nositelj odlikovanja Red hrvatskog pletara za zasluge za Hrvatsku. Da smo mislili odstupiti, sigurno ne bismo niti napisali onakvo priopćenje. U HVIDRA-i ćemo održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj ćemo donijeti odluku što dalje, rekao nam je jučer Đakić. Isprva je sjednica Glavnog odbora planirana već za petak, ali je zbog obaveza HVIDRA-inih dužnosnika malo pomaknuta.

Poznato je da je predsjednik Stjepan Mesić je 2001. odlikovao Pupovca Redom hrvatskog pletera i to zbog »zasluga u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje, ostvarivanju hrvatske države, kao i stvaranju njezinog ugleda i doprinosa dobrobiti njezinih građana«.

Prošli tjedan je Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije zatražila od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da oduzme Pupovcu to odličje, a predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e slaže se s tom inicijativom.

– Sigurno je da ćemo razmišljati o pritisku na Ured predsjednice kako bi se Pupovcu uskratilo ovo odlikovanje. Ako ga je on dobio zbog doprinosa ugledu Hrvatske, a danas misli da je država u kojoj živi nekakva nakaradna tvorevina koja bi trebala završiti kao NDH, onda Pupovac više nema pravo na taj Red hrvatskog pletera.

Ima puno zaslužnijih hrvatskih građana koji bi ga trebali nositi. Kad bi nadležne institucije, što tražimo, utvrdile Pupovčevu kaznenu odgovornost, predsjednici Republike bilo bi lakše donijeti odluku da mu oduzme odličje,  ističe   predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina