Predsjednički izbori prije gotovo 20 godina: Andrej Plenković i Miroslav Škoro u izbornom stožeru Mate Granića

Predsjednički izbori prije gotovo 20 godina: Andrej Plenković i Miroslav Škoro u izbornom stožeru Mate Granića

Andrej Plenković bio je moj najmlađi savjetnik. Imao je samo 28 godina, bio je pouzdan kao švicarski sat, pametan, sve je znao i zato sam ga imenovao za šefa svojeg izbornog stožera, kaže nam dr. Mate Granić prisjećajući se svoje predsjedničke kampanje 2000. godine, u kojoj je Plenković doživio vatreno krštenje.

Plenković, zanimljivo, u to doba nije bio član HDZ-a. U stranku ga je, desetljeće kasnije, primila Jadranka Kosor. “On je dokaz da još ima poštenja u politici”, rekla je Kosor.

– Ne, nije mi nimalo smetalo što nije član stranke – kaže Granić, u čijem su “predsoblju” defilirali Sanader, Milanović, Plenković, Davor Božinović, Goran Grlić Radman, Gordan Jandroković, Joško Klisović, Orsat Miljenić… Da je kojim slučajem neka bomba pala na taj, najveći inkubator vladajućih kadrova, Hrvatska bi desetljećima ostala bez elite, pišu 24 sata.

No Granić ističe i drugu najmlađu šeficu odjela. Zove se Kolinda Grabar Kitarović. On joj je danas savjetnik.

– Plenković je bio najmlađi. On je bio šef odjela za europske poslove, a Kolinda za Sjevernu Ameriku. Oboje su bili sjajni mladi ljudi – kaže Granić.

Kampanja za izbore 2000. godine nije svršila uspješno. Te se godine Graniću dogodio “crni labud” po imenu Stjepan Mesić. Granić sa 601.588 glasova nije uspio ući u drugi krug izbora, pretekao ga je Budiša (HSLS, SDP), koji je u prvom krugu imao 140.249 glasova više od njega. U vodstvu s osvojenih 1,1 milijun glasova bio je Mesić, koji je pobijedio i u drugom krugu. Zanimljivo je da se na nekim slikama  u izbornom stožeru  Mate Granića mogu vidjeti šef kampanje Andrej Plenković i   Miroslav Škoro.

Ni Granić ni Plenković nisu mogli zaustaviti tadašnje političke silnice. Da je Granić pobijedio, Plenković bi sigurno zauzeo važnu poziciju u njegovu kabinetu. No nikad se ne zna zašto je nešto dobro, kažu Kinezi. Ovako je Plenković nastavio sakupljati znanje u Parizu, Bruxellesu, Pragu, Firenci, Ateni, Bostonu, Cambridgeu te drugim gradovima i sveučilištima širom svijeta, a onda je, kako je jednom rekao njegov ljuti rival Zoran Milanović, u 42. godini otkrio HDZ. Ostalo je povijest.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina