Jakovina tvrdi da Plenković ne vlada samostalno: Jednaku moć imaju Crkva i branitelji

Jakovina tvrdi da Plenković ne vlada samostalno: Jednaku moć imaju Crkva i branitelji

Povjesničar Tvrtko Jakovina za N1 je komentirao dnevnopolitička pitanja, posebno reakcije na izjave Milorada Pupovca i previranja u HDZ-u.

Na pitanje kako komentira činjenicu da već tjednima raspravljamo o temama poput SDSS-a, Milorada Pupovca i njegove izjave oko koje se još uvijek nije slegnula prašina, Jakovina je rekao da “način na koji se bavimo ideološkim temama – koje nisu bez potrebe – nije način koji bi društvo pomaknulo prema naprijed.”

“Teško je reći zašto o tome toliko pričamo. Mi smo u 30 godina neovisnosti izgubili 750.000 stanovnika, dok je susjedna Slovenija porasla za minimalni broj od 20.000, ali je porasla.”

Istaknuo je kako je “taj podatak za nas sada gori od klimatskih promjena, a klimatske promjene nam neće olakšati situaciju. Hrvatska se okrenula od važnih pitanja, koje je doduše teško rješavati”.

Rekao je kako Hrvatska nije ništa naučila – “osim u pitanju rata kada je bilo ‘biti ili ne biti’ i kad smo ulazili u Europsku uniju, mi se nismo mogli naći ni na jednoj platformi”.

“Mi 30 godina kasnije nemamo riješeno niti jedno granično pitanje.”

Braniteljske udruge imaju prevelik utjecaj

O pitanju reakcija na izjave Milorada Pupovca Jakovina je rekao kako bismo se “prvo trebali zapitati tko su udruge koje su proizašle iz Domovinskog rata i koja je danas uloga nekoga tko je bio hrabar ’93. ili od ’91. do ’95. Da li se oni moraju brinuti za smjer društva? Tko određuje smjer društva?”

“Je li to Sabor, izbori, Vlade koje su dobile povjerenje? Mislim da je u demokraciji odgovor jednostavan. Kada to maknemo, moramo postaviti pitanje zašto se to događa.”

Rekao je i sljedeće: “Ako je Pupovac problematičan, onda koji političar iz srpske manjine u Hrvatskoj nije problematičan? Tko su ti? Postoje li ti? Ako mi na to nemamo odgovor, a nemamo odgovor, jer je najčešće odgovor da ne postoji netko tko bi bio dobar, onda Hrvatska ima ogroman problem.”

Vlada i Crkva i branitelji

Upitan obija li se šator na Savskoj iz vremena SDP-ove Vlade o glavu HDZ-u, Jakovina je rekako da “se naravno obija. Međutim, idemo to poopćiti. Problem nastaje s vlasti koja nema većinu, nego ih sklapa od žetona, bivših članova drugih stranki, koja je sama problematična i osjetljiva na ovakav tip pritiska.”

“Vlast je zapravo samo jednim dijelom u Vladi, podjednako je u braniteljskim udrugama i crkvenim krugovima. Međutim, ni to nisu jednoznačni blokovi koji jednako misle.”

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments