Škoro gost kod utjecajnog konzervativca Bartulice: Obračunavanje s komunizmom nije samo tema za desnicu

Škoro gost kod utjecajnog konzervativca Bartulice: Obračunavanje s komunizmom nije samo tema za desnicu

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu organizira se konferencija30. obljetnica pada Berlinskog zida – pogled iz prošlosti u budućnost”, 1.10. u 17 sati, na adresi Kaptol 29a.

Konferenciju organizira Zaklada Konrad Adenauer iz Njemačke zajedno s Centrom za obnovu kulture koji vodi Stjepo Bartulica.

Na konferenciji će se govoriti o iskustvu Njemačke, njenom ponovnom ujedinjenju, razlozima sistemskih promašaja socijalističkog poretka i padu komunizma u Europi.

Poseban naglasak bit će na iskustvu Hrvatske i Poljske u obračunu s komunizmom.

Konferenciju ćemo zaključiti panelom o padu komunizma u Srednjoj Europi.

Neki od panelista i govornika bit će njemački veleposlanik Robert Klinke, mađarski veleposlanik József Magyar, bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher Robin Harris, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, članica saveznog predsjedništva njemačkog CDU-a Dagmar Schipanski.

Komunističko nasljeđe nije samo tema za desnicu

Teleskop doznaje da će konferenciji nazočiti i Miroslav Škoro. Zašto se odlučio odazvati, pitali smo voditelja njegovog izbornog stožera Matu Mijića.

Zašto je Škoro odlučio prisustvovati konferenciji gdje je kao tema posebno istaknut obračun s komunizmom?

“Škoro je dobio poziv i odlučio se odazvati jer smatra temu vrlo važnom. Komunističko nasljeđe nas još uvijek pritišće.”

Znači li to da je Škoro definitivno odlučio ići u izbore kao kandidat desnice?

“Obračunavanje s komunističkim nasljeđem nije tema koja je vezana isključivo uz desnicu. Posebno u gospodarstvu, gdje svi trpimo posljedice. Zbog nasljeđa komunizma Hrvatska u mnogim aspektima još ne funkcionira kao zapadna demokracija, a to bi se trebalo ticati svih, bez obzira na političku provenijenciju.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina