Sudac Turudić ne vidi problem u tome što je bježao od presretača i što se nije odazivao na sud: Tvrdi da mu podmeću

Sudac Turudić ne vidi problem u tome što je bježao od presretača i što se nije odazivao na sud: Tvrdi da mu podmeću

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i sudac Ivan Turudić za N1 je komentirao slučaj silovanja u Zadru, stanje u pravosuđu ali i vlastite političke ambicije.

Upitan da komentira pritisak javnosti u slučaju silovanja maloljetnice u Zadru, Turudić je kazao: “Situacija je slična sa situacijom u slučaju Daruvarac. Pritisak javnosti je velik. Građani i javnost mogu steći dojam da se radi o iznuđenim odlukama koje su nastale pod pritiskom javnosti. To nije dobro.”

Osvrnuo se i na percepciju hrvatskih građana o pravosuđu.

“Javnost je jako nezadovoljna pravosuđem. Opravdano je nezadovoljna. Da nije opravdano, ne bi bila nezadovoljna. Situacija nije možda tako loša kao što se čini javnosti, ali je sigurno da nije niti dobra. U dobroj mjeri, lošoj percepciji pravosuđa pridonijeli su i političari. Sudbena vlast je jedna od tri grane vlasti i te bi se vlasti morale podržavati i poštivati”, rekao je Turudić.

“Stvari se popravljaju, ali se ne popravljaju dovoljno brzo u kaznenom sudovanju. Ne postoji gora stvar u sudovanju nego da predmet završi u zastari”, komentirao je Turudić na pitanje popravlja li se situaciju u pravosuđu.

Turudić je kazao da u Hrvatskoj nema premalo sudaca. “Valja znati da rapidno pada broj predmeta i pada broj kaznenih djela. Je li tome razlog iseljavanje? Možda”, kazao je.

Smatra kako bi u reformi pravosuđa trebala sudjelovati prvenstveno politika donošenjem efikasnih i dobrih zakona. “Mi još uvijek nemamo adekvatan zakon o kaznenom postupku. Bez modernog kaznenog zakona ne možemo govoriti o učinkovitom kaznenom sudovanju. Nije samo na sucima razlog zašto nam je pravosuđe neučinkovito”, ističe Turudić.

Slučaj silovanja u Zadru: Odluka me je iznenadila

Upitan o tome kako će se dalje razvijati slučaj u Zadru i koliko osumnjičeni mogu biti zadržani u istražnom zatvoru, rekao je: “Koliko je meni poznato, određen je istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i može trajati maksimalno mjesec dana. Nakon što se ispitaju svjedoci, državno odvjetništvo može zatražiti prekid istražnog zatvora”.

Turudić smatra da to što je netko na utjecajnoj poziciji ne utječe na sam proces suđenja. “Sudimo ministrima, bivšem premijeru, gradonačelnicima, načelnicima općina… Rekao bih da smo u Hrvatskoj svi jednaki ispred zakona. Po Ustavu je zapisano da Hrvatska počiva na vladavini prava, ali je li to tako uvijek u praksi – nije”, rekao je Turudić.

Na pitanje da komentira izjavu predsjednice o tome da bi pravosuđe trebalo slušati narod, Turudić je kazao: “Mislim da je izjava posve neprimjerena, pogotovo što dolazi od predsjednika države. Sudac nije morao misliti kako će reagirati javnost, sudac je djelovao prema zakonu. Ne može se pokrenuti stegovni postupak protiv suca zbog mišljenja izrečenog u njegovoj odluci”.

“Odluka suca me iznenadila, ali sam pomislio da je sudac svakako imao razloga zašto je donio takvu odluku. Sudac je tako smatrao i ocijenio. Ali, odluka izvanraspravnog vijeća dokazuje da se ta odluka brzo može i promijeniti”, kaže Turudić.

Nisam bježao od presretača

Osvrnuo se potom na slučaj u kojem je uhvaćen u prebrzoj vožnji, a koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

“Nerazmjerno granatiranje nije samo plod moje prebrze vožnje. Ja nisam bježao od policijskih presretača niti sve ostalo što je pisalo. Ja sam javna osoba i potpuno sam svjestan da su kriteriji prema meni stroži nego prema ljudima koji nisu javne osobe”, rekao je Turudić.

“Sutkinja suda u Bjelovaru je u presudi napisala da sam ja uredno pozvan, iako su s bjelovarskog suda tu informaciju demantirali. Prema praksi prekršajnih sudova, postupak se može voditi i bez mene i postupak je proveden”, dodaje.

“Netko je pumpao tu aferu”, rekao je. Na pitanje je li to bilo s ciljem da se sruši njegov kredibilitet, kratko je odgovorio: “Da”.

Upitan o tome ima li političkih ambicija, Turudić je kazao kako nema. “Ne planiram u politiku, nemam takvih ambicija”, rekao je zaključno.

Foto: Admir Buljubašić/Hina