Plenković mora izbaciti iz Vlade ministricu Divjak: Nije lojalna, ruši mu autoritet i radi protiv Vlade

Plenković mora izbaciti iz Vlade ministricu Divjak: Nije lojalna, ruši mu autoritet i radi protiv Vlade

Što čeka premijer Plenković? Zašto po kratkom postupku ne izbaci iz Vlade ministricu Blaženku Divjak koja od prvog dana svog mandata nije bila  prava osoba za jedan od najbitnijih resora u zemlji, a svojim  ponašanjem i djelovanjem u posljednjih nekoliko mjeseci pokazuje samo one osobine, jer drugih po svemu sudeći i nema,  koje je potpuno diskvalificiraju za sadašnju funkciju.

Nevjerojatno je da  Ministarstvo obrazovanja vodi političarka koja dolazi iz stranke koja na prilično nerazvijenom hrvatskom političkom tržištu ne vrijedi niti dva posto, s  tendencijom snažnog pada. Ako je HDZ već morao raditi kompromis da “skuca” kakvu takvu većinu nakon odlaska Mosta iz Vlade, onda je barem trebao voditi računa o tome da član tima  iz posve nebitne  stranke pokazuje elementarnu lojalnost prema većinskom partneru,  Vladi i premijeru Plenkoviću. Divjak ne samo da nije pokazivala lojalnost, nego je mimo znanja predsjednika Vlade i cijelog tima napadno šurovala sa sindikatima i obećala im povišice. Zlatno je pravilo da ministri u bilo kakvim  pregovorima  s trećom stranom zastupaju  Vladu i da  oni provode rezove i nepopularne poteze, a da predsjednik Vlade nastupa kao pomiritelj i velikodušni Djed Božićnjak. Ministrica je svojim politikantskim i populističkim pristupom pretvorila premijera  u Grinch koji je učiteljima ukrao ne samo Božić nego i osnovno ljudsko dostojanstvo. Premijer još i može tolerirati da se neki ministar ne želi žrtvovati za njega, ali nikako ne može prihvatiti da ministar otvoreno opstruira njegovu politiku.

U tom paklenom planu, koji svesrdno podržavaju i neki mediji koje ministrica Divjak plaća javnim novcem,  “zatucani HDZ-ovci”  i njihov  premijer  su protiv  učitelja, znanja i svakog  napretka, ali je zato  prava sreća  što je tu progresivna  i samilosna  ministrica  koja  razumije učiteljske potrebe i želje. Ona bi dala učiteljima i profesorima sve što požele, ali se na tom putu k sreći i blagostanju ispriječio nemilosrdni HDZ i Plenković.

Ovdje  treba razbiti i mit o nekakvoj  reformi  školskog sustava koji je  navodno uvela ministrica Divjak. Cijela operacija bombastično najavljene Škole za život svela se na to da se djeci  na državni trošak kupe vrlo nekvalitetni  i skupi tableti. Nitko ne spori da je  hrvatskom  školstvu  potrebna “dubinska” reforma i  da cijeli sustav vapi za promjenama, ali nije rješenje u tome  da se dodatno optereti ionako već preopterećeni proračun.

Što je ministrica Divjak napravila da se promijeni negativni trend u posljednjih dvadesetak godina. Hrvatska ima sve manje djece, ali zato ima sve više zaposlenih učitelja i neprosvjetnih radnika. Nije se teško složiti s mišljenjem da su plaće profesorima vrlo male, ali ne treba  olako odbaciti ni analize bivše ministrice Ljilje Vokić koja  uporno ističe da neki učitelji ne zasluže ni tako mizernu plaću.Na drugoj strani,  velikom broju vrijednih i predanih učitelja  plaća bi trebala  biti desetak tisuća kuna. Ministrica Divjak nije provela unutarnju racionalizaciju i uštede, nego je  socijalistički  zavukla ruku u državni proračun.  Lako je dijeliti javni novac, ali tko će sve to platiti?

Ministrica Divjak se ponašala  kao pijani milijarder s novcem iz proračuna i europskih fondova. Svjesno prešućuje činjenicu da  će novac iz Europe curiti još samo dvije godine, ali da će nekoliko stotina milijuna kuna obveza, koje je preuzela “reformska” “Škola za život”,  ostati i nakon završetak medenog mjeseca i, što je najgore, da će sve to morati platiti  porezni obveznici.

Aktualna  ministrica nanijela je  HDZ-u i premijeru Plenkoviću i veliku  političku štetu jer je doista teško objasniti konzervativnom biračkom tijelu vladajuće stranke zašto  reformu vodi “liberalna socijalistica”  koju je  imenovala stranka  od dva posto.  Ako Plenković želi osigurati svojoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović dobre uvjete za kampanju, onda mora brzo i odlučno djelovati. Treba se što prije riješiti  ministrice koja mu nije lojalna, koja mu ruši autoritet i  opasno ugrožava financijsku stabilnost zemlje.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina