Kako HNS štiti svoje: Ivan Vrdoljak za nasilnog direktora izmislio radno mjesto u svojoj tvrtki

Kako HNS štiti svoje: Ivan Vrdoljak za nasilnog direktora izmislio radno mjesto u svojoj tvrtki

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš postao je prvi zaposlenik tvrtke u vlasništvu Ivana Vrdoljaka, prenosi RTL.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak priznao je RTL-u Danas da je Dubravka Ponoša zaposlio u svojoj tvrtki Livit, svega nekoliko dana nakon što ga je Vlada, u kojoj sjedi HNS, razriješila zbog prijetnji fizičkim nasiljem prema zaposleniku.

Ponoš je smijenjen s pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dubravko Ponoš. Foto: Lana Slivar Dominić

”Dubravko Ponoš je krenuo u privatni sektor. On je prijavljen od prije tri dana kod mene u mojoj tvrtki i mislim da ćemo moći dobro surađivati”, kazao je Vrdoljak, a na pitanje kakva je to poruka, šef HNS-a je odvratio: ”Mislim da je to vrlo legitimna poruka”.

Legitimno je da Vrdoljak u svojoj privatnoj tvrtki zaposli koga god želi pa makar i nekog tko se kolegama obraća ovako kao Ponoš: “Sljedeći put kad bude slična pizdarija glavu ću ti odšarafiti. Doslovno ću ti glavu odšarafiti.”

Nakon objave te snimke Ponoševu ostavku zatražio je i HNS, ali predsjednik te stranke Ponoša smatra sjajnom akvizicijom za svoj privatni biznis: “Njegovi rezultati poslovni su izvrsni. Njegovo ponašanje i izjave i snimak koji je pušten van je politički konsekvence imao.”

Ponoš nije htio komentirati novi angažman. Poručio je samo da njegov dugogodišnji poznanik Vrdoljak dobro zna njegove kompetencije te da želi ostvariti svoje ustavno pravo na rad.

Mostova saborskog zastupnika Nikolu Grmoju, koji je u Saboru ukazivao na Ponoševe prijetnje, ovakav rasplet ne čudi: “Da mi imamo neovisno pravosuđe, da naše pravosuđe i represivni aparat konačno dobiju slobodne ruke, ljudi poput Ivana Vrdoljaka i gospodina Ponoša sigurno ne bi bili na slobodi”.

Vrdoljak je vlasnik i jedini registrirani zastupnik tvrtke Livit koja prema podacima Fine još uvijek nema ni jednog zaposlenog – dakle, Ponoš bi trebao biti prvi. Tvrtka ima minimalističku web stranicu preko koje je jedino moguće poslati poruku na e-mail adresu.

Više informacija nema niti na adresi na kojoj je tvrtka Livit registrirana. Nema nikakvih tabli ni oznaka da se tu nalazi tvrtka. Ono što znamo je da se tvrtka bavi računalnim programiranjem, da je osnovana lani, a godinu je završila u minusu nešto većim od 33.000 kuna. Sada će taj minus pokušati u plus pretvoriti Dubravko Ponoš.

Baš kao što je napravio u Fondu za koji je kazao: “Fond je realno bio na minus 400 milijuna kuna. Dvije godine kasnije, ako odlazimo, da odlazimo uzdignute glave zato jer smo u 2018. napravili višak od 905 milijuna kuna”.

I to bi zaista bio impresivan rezultat kada bi svrha državne agencije bila ostvarivanje profita, a ne iskorištavanje sredstava. No, to Ponošev stranački predsjednik smatra dovoljnom referencom da bude jedini zaposlenik njegove tvrtke.

Foto: Admir Buljubašić/Hina