Što Josip Đakić misli o “Danu antifašističke borbe”: Hasanbegović najavio borbu protiv izmišljenog ustanka

Što Josip Đakić misli o “Danu antifašističke borbe”: Hasanbegović najavio borbu protiv izmišljenog ustanka

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić osvrnuo se na amandman kojim se našim vojnicima koji su u mirovnim misijama u inozemstvu želi dati ista prava kao i braniteljima te izmjenama Zakona o praznicima i državnim blagdanima kojima bi Dan antifašističke borbe umjesto praznika postao spomendan, prenosi N1.

Prvo se osvrnuo na prijedlog Vlade o tome da se našim vojnicima u mirovnim misijama u inozemstvu koji nastradaju želi dati ista prava kao hrvatskim braniteljima.

“U prijedlogu Zakona o službi u oružanim snagama predloženo je u prvom čitanju kako bi se to primijenilo na stradanja naših vojnika u mirovnim misijama i mirovnim operacijama koje se događaju ili operacijama bilo kojeg karaktera u kojima su stradali da se na njih primjenjuje način vrednovanja po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. To znači da ne stječu status hrvatskih branitelja ni status hrvatskog ratnog vojnog invalida nego se samo po takvim pravilima pa i komisijama koje rade pri Ministarstvu hrvatskih branitelja u procjenama njihovih vrijednosti bi se stjecali njihovi statusi”, rekao je Đakić.

“To je dobro jer je tamo sve uređeno zakonski pa samo bi se te zakonske odrednice primjenjivale i na hrvatske vojnike koji stradaju u misijama”, dodaje.

Još jednom je naglasio kako ti vojnici ne bi stjecali status hrvatskih branitelja. “Na njih se samo upotrebljava norma zakonska po kojoj se ocjenjuje njihova invalidnost ili se njihovim obiteljima isplaćuje ono što pripada i poginulim hrvatskim braniteljima”, objašnjava Đakić.

Potom se osvrnuo na amandmane koji su predloženi na saborskom Odboru za veterane, a kojima bi, između ostalog, Dan antifašističke borbe umjesto praznika postao spomendan.

“Razgovarali smo o državnim blagdanima. Tu smo uputili samo da se izmijeni redoslijed riječi komunizam, nacizam i fašizam. U daljnjem slijedu rasprave došle se do toga kako bi i 8. listopada trebao biti državni blagdan kao što je do sada, a da se Dan antifašističke borbe stavi kao spomendan, mislim da su prijedlozi zapravo razumni jednako kao i treći amandman koji su bili da je u Dan sjećanja na žrtve Vukovara da se tu stavi da se u Domovinskom ratu, a povod da bude velikosrpska agresija u Domovinskom ratu. To je ona definicija koju članovi odbora zahtijevaju da bude u ovom novom Zakonu o blagdanima i spomendanima”, rekao je Đakić.

Upitan ne misli li da će ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika izazvati polemike, Đakić je kazao: “Praznik je i ovako i onako, zvao se spomendan ili bio neradni dan. Mislim, neradni dan je onda kada se ljudi okupljaju na manifestacijama, kada to obilježavaju, kada se izvjesi hrvatski državni stijeg na institucije, na prihvatne kuće, kada se obilježava diljem Hrvatske, svi građani zajedno. Pa uostalom, sada kada vraćamo i 30. svibnja, onda imamo i gospodina Škrabala koji je bio predlagač izmjena i dopuna tog Zakona. On je sam priznao da je pogriješio u tome pa mislim da ovaj puta i mi ne griješimo nego predlažemo konkretno ono što bi bilo zadovoljavajuće za najveći dio hrvatskog naroda, kako bi to bilo ustaljeno, kako bi se to obilježavalo, kako bi se to slavilo i kako bi se sjećanje na te ponosne datume u stvaranju, obrani i oslobođenju domovine Hrvatske”.

Podsjetimo, Odbor za veterane predložio je amandman da 8. listopada ostane praznik, kao Dan neovisnosti, a da umjesto njega 22. lipnja, Dan antifašističke borbe postane spomendan i bude radni dan. Predložili su i amandman da 18. studenog bude Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskog ratu, prenosi N1.

Prije nekoliko dana ZlatkoHasanbegović je najavio da će se boriti  za ukidanje Dana antifašističke borbe.

– Za mene je taj praznik mjera svih stvari. Predložit ću zato amandmanom da ga se ukloni. Zašto u kalendaru ostaje praznik kojim se obilježava izmišljeni ustanak, makar je taj datum izvor smutnje i sukoba u hrvatskom društvu? Štoviše, uvodi se još i spomendan Dan pobjede nad fašizmom, pa se to i ojačava. Poništavanje Dana antifašističke borbe preduvjet je za početak suočavanja s našom prošlošću i stoga idem s amandmanomu tom pravcu, pa će to biti prilika svim zastupnicima da se izjasne, rekao je  Hasanbegović.

Foto: Edvard Šušak/Hina