Hrvatski Telekom premijerno prikazao dokumentarni film „Generacija inspiracija“

Hrvatski Telekom premijerno prikazao dokumentarni film „Generacija inspiracija“

U atraktivnom prostoru kina Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu premijerno je prikazan film „Generacija inspiracija“, prvi hrvatski dokumentarni film koji razbija predrasude s kojima se susreću mladi prilikom uključivanja u STEM aktivnosti. Kroz autentične priče o uspjesima i pogledima na svijet glavnih protagonista ovog dokumentarca, Hrvatski Telekom ističe prilike koje otvaraju najnovije tehnologije, bilo u području pripreme mladih za poslove budućnosti ili osnaživanju njihove uloge za prosperitet cijelog društva. Na premijeri se okupio čitav niz predstavnika državnih i obrazovnih institucija, udruga, poslodavaca te brojne osobe iz javnog života koje svojim djelovanjem i stavovima podržavaju i stvaraju više prilika za bolje obrazovanje u Hrvatskoj.

 „Generacija inspiracija“ isprepliće razmišljanja i stavove mladih polaznika donacijskog programa Generacija NOW prikazujući kako STEM vještine u školama pozitivno utječu na razne aspekte njihovog života, života njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Oni su djevojčice i dječaci iz različitih sredina, različitih osobina i interesa, a zajedničko im je da koriste najnovija znanja i tehnologije, kritički promišljaju o svijetu oko sebe, razvijaju svoju kreativnost i u tome su izrazito uspješni. Također, ruše predrasude duboko ukorijenjene u našem društvu pokazujući kako su u bavljenju STEM znanostima jednako uspješni i dječaci i djevojčice, kako kompetencije u ovom području nisu rezervirane isključivo za rad u IT sektoru, kako su djeca s ovim znanjima nerijetko omiljena u društvu te kako, bez obzira žive li u malim mjestima ili velikim gradovima, zahvaljujući brojnim mogućnostima današnjice, imaju jednake prilike za uspjeh i razvoj.

Također, svoje osvrte na ovu temu podijelili su i renomirani stručnjaci. Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja ovdje govori o primjenjivosti STEM znanja i vještina u svim sektorima, naglašava tehnologiju kao ključan segment u izjednačavanju mogućnosti za sve te ističe: „U poslovima budućnosti jednako i ravnopravno su poslovi i za djevojčice i za dječake. Nema ružičastih, nema plavih. Prednost tehnologije je da svima daje jednake šanse“.

Uz gospođu Kralj, i doc. dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu daje svoj stručni osvrt. Oslanjajući se na brojna znanstvena istraživanja, Pavlin-Bernardić govori o tome na koji način je upravo bavljenje STEM znanostima, poticanje djece od najranijih dobnih skupina na kritičko promišljanje o svijetu oko sebe te rješavanje izazova uz pomoć tehnologije dobro za njihov razvoj. Uz to, ističe i kako su upravo roditelji oni koji, čak i nesvjesno, od najranije dobi svojoj djeci nameću određene interese: „U društvu još uvijek postoji stereotip da je STEM područje više područje za muškarce. Kad roditelji kupuju igračke djevojčicama, više će kupiti lutke, a manje će kupiti nešto vezano uz znanost, vezano uz elektroniku, lego kockice i slično. Više će to kupiti dječacima. I tako kroz cijeli život, zapravo, djeca usvajaju neke vrijednosti da je to područje više za muškarce.“

„Donoseći najnovija znanja i tehnologije u obrazovne institucije, već godinama uspješno stvaramo jednake prilike za bolje obrazovanje diljem Hrvatske. Ovim dokumentarnim filmom uklanjamo i sve predrasude kako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednak pristup vrijednostima programa Generacija NOW, a koje su važne za njihov razvoj i uspjeh . Ponosni smo što na ovaj način odgajamo generaciju mladih ljudi koji već danas mijenjaju svijet na bolje, a istovremeno su to i uzori koji inspiriraju čitavo društvo“, izjavila je ovom prigodom Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma i glavna inicijatorica programa Generacija NOW.

Snimanje se odvijalo diljem Hrvatske, a sve pod palicom Siniše Josipa Starčevića, nagrađivanoga redatelja i producenta poznatog upravo po nizu inspirativnih dokumentarnih formata snimanih za Europsku komisiju, razna međunarodna događanja i multinacionalne kompanije.

Generacija NOW  donacijski je program  koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih.  U četiri godine, u pripremanje mladih za poslove budućnosti uloženo je više od 4 milijuna kuna, a u programu se nalazi više od 300 obrazovnih institucija diljem Hrvatske. Dokumentarnim filmom „Generacija inspiracija“, ali i čitavim nizom aktivnosti unutar donacijskog programa, Hrvatski Telekom ističe koliko je važno ulagati u bolje obrazovanje svih školskih uzrasta  – kako bi uspješno koračali životom ne propuštajući prilike koje pruža najnovija tehnologija.

Dokumentarni film „Generacija inspiracija“  od 6. studenoga dostupan je potpuno besplatno u MAXtv videoteci, a moguće ga je u cijelosti pogledati i na YouTube kanalu Hrvatskog Telekoma na poveznici: Generacija inspiracija

Na linku su dostupne dodatne fotografije s događaja.