Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović: Novca za prosvjetare ima, uzmite od vojske

Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović: Novca za prosvjetare ima, uzmite od vojske

Predsjednička kandidatkinja Radničke Fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Peović podržala je štrajk prosvjetara. Smatra da se nastavnike neopravdano napada kao one koji troše proračunska sredstva umjesto da se na njih gleda kao na one koji stvaraju vrijednost. Smatra i da plaće za nastavnike trebaju imati prioritet nad izdacima za obranu i za nacionalnu sigurnost.

“Dosta je demoniziranja i diskvalificiranja nastavnica i nastavnika kao onih koji ništa ne proizvode, pa nemaju niti pravo na rast plaća. Dosta je demagogije o sukobu javnog sektora i privatnog koji navodno „hrani” javni. Dosta je poduzetnika koji traže otpuštanje u obrazovnom sustavu kako bi s državom sklapali unosne poslove, dosta je Vlade koja ima za vojne misije, avione i helikoptere, lažne branitelje, dušobrižnike, ali nema za one koji obrazuju i odgajaju generaciju koja dolazi.

Nastavnici traže ono što im je oduzeto u doba krize. Prosječne plaće u obrazovanju bitno sporije rastu od rasta BDP-a, i oni imaju pravo na rast plaće i povećanje koeficijenata. Vlada laže da novca za ispunjenje njihovih zahtjeva nema. Otpuštanje radnika i stagniranje plaća nisu rješenje za posrnulu hrvatsku ekonomiju, pogodovanje interesnim skupinama, guranje daljnjih privatizacija i komercijalizacija svega nisu rješenje. Porezne reforme koje idu na ruku najbogatijima nisu rješenje. Rješenje jest progresivno oporezivanje najbogatijih, otpis nelegitimog duga, autonomna vanjska politika, državna zaštita domaće industrije i autonomna monetarna politika. Za prave poteze u interesu većine potrebna je korjenita promjena, a prosvjedi su korak u pravom smjeru.

Danas stojimo na prekretnici i odlučujemo hoćemo li se opredijeliti za diskriminatornu Europu „dviju brzina” i zadovoljiti podređenim položajem periferije ili ćemo pokazati da smo sposobni i voljni predvoditi politiku jednakosti, solidarnosti, borbe za obespravljene, autonomnu i progresivnu politiku.

Radnička fronta i ja kao njezina predsjednička kandidatkinja stojimo beskompromisno protiv „politika štednje”, protiv nejednakosti i nepravde – za nastavnike i nastavnice, za medicinske sestre i tehničare, za vozače, za brodograditelje, za narodnu većinu – a ne bogatu manjinu!

Foto: Radnička fronta