Raspudić kritizirao predsjednicu, Plenkovića, Milanovića, Kolakušića i Orešković: Štedi samo Škoru

Raspudić kritizirao predsjednicu, Plenkovića, Milanovića, Kolakušića i Orešković: Štedi samo Škoru

U svojoj kolumni za Večernji list, Nino Raspudić je komentirao aktualne političke te predsjedničke kandidate. Komentirao je izjave Kolinde Grabar Kitarović, prijepore o “Danu antifašističke borbe”, nacionalno pitanje u Rijeci, Milanovićev slogan i druga pitanja.

Raspudić je spomenuo prijedlog saborskog Odbora za veterane da “Dan antifašističke borbe” više ne bude državni praznik. Smatra da se tim datumom zapravo obilježava “prekid savezništva između nacista i komunista nakon Hitlerovog napada na SSSR, na što se skupina drugova zbunjeno promuvala po šumi pokraj Siska.”

Andrej Plenković je na taj prijedlog reagirao braneći praznik iz pozicije da je to nešto što je uveo sam Tuđman a one koji su protiv tog datuma nazvao detuđmanizatorima. Raspudić je tu reakciju ironično nazvao fundamentalističkim tuđmanizmom, idejom da je svaki pa i najmanji Tuđmanov potez neupitan.

“Hoće li onda preimenovati Dinamo u HAŠK ili Croatiju, jer je to i Tuđman napravio, ili od Tuđmana kao neupitan preuzima samo titoizam?” pita se Raspudić.

Kolinda govori nepromišljeno i nespretno

Raspudić se referirao i na “medijske podrugljivce” koji se “zborno oglasili” na “uobičajeno nespretnu izjavu aktualne predsjednice” o NK Rijeci. Raspudić smatra predsjednica ne govori neistine, ali joj zamjera što “daje izjave nepromišljeno, neprecizno, ono što joj valjda netko prišapne privatno, uzima zdravo za gotovo i iznosi u javnost.”

Smatra da bi, umjesto o NK Rijeci, “koja je danas jedan od rijetkih svijetlih segmenata u tom gradu”, trebala progovoriti o 75 godina neprekinute komunističke vlasti u Rijeci.

Zločini nad Talijanima

“Rijeka je grad u kojem su većinu nekada činili Talijani koji su 1945. etnički očišćeni, pri čemu nije bila samo riječ o odmazdi nad fašistima, koji su dva desetljeća zatirali Hrvate i Slovence, jer su “osloboditelji”, kao i svugdje iza ‘željezne zavjese’ uredno pobili i protjerali sve one koji bi mogli biti smetnja uspostavi njihovog režima.”

“Etničko čišćenje Talijana naši ljevičari navode kao veliki Brozov doprinos u smislu – imamo danas Rijeku i zapadnu Istru jer je Tito lijepo pobio i protjerao Talijane pa mu trebamo biti zahvalni. Sve i kad bi slijedili takvu monstruoznu logiku, valja imati na umu kako taj zločin Broz nije izveo za Hrvatsku već za komunističku Jugoslaviju, pod Staljinovom kapom.”

Jugoslavenski melting-pot

“U gradovima ispražnjenim od Talijana stvoren je mali jugoslavenski melting-pot. Naseljavani su ljudi iz pasivnih krajeva, vezani uz vojsku i novi režim, korumpirani najprije tuđom imovinom, a kasnije državnim stanovima iz fonda za koje se uzimalo svima a dobili su samo neki”, piše Raspudić.

Posljedica tog spleta nacionalnih i socijalnih odnosa je, smatra Raspudić, “perverzna fiksiranost na partiju već 74 godine”.

“Današnja Rijeka izlaže diktatorov brod kao vrhunac vlastite civilizacije, gradske kulturne perjanice su ofucani rokeri koji u šezdesetoj sviraju po brucošijadama i ispaljuju čepove iz guzice, kao urnebesnu foru. Ali Rijeka je i grad zanimljive alternativne scene, pri čemu ne mislim na ohrđale jugopankere na gradskim sinekurama, koji su u tom gradu ustvari režimski mainstream, već na hrvatsku Rijeku, koja ima i građansku kulturu i vitalnu mladenačku katoličku scenu.”

Milanović opet skreće s Titovog puta

Raspudić se referirao na Milanovićevu izjavu o Hajduku, kojeg je nazvao omiljenim Titovim klubom koji je imao petokraku u grbu. “Mogao si se nabosti na nju, to je ružno izgledalo”, rekao je Milanović. Raspudić smatra da je dobro da je kandidatu ljevice ružno vidjeti petokraku, “što je i u skladu s nedavnom rezolucijom Europskog parlamenta koja de facto izjednačuje nacizam i komunizam”, piše Raspudić.

“Nastao je plač i škrgut zubi među dežurnim ‘antifašistima’ jer je Milanović opet skrenuo s Titova puta.”

“Ali upravo takvi su mu najveći kamen o vratu, jer da se na titoizmu mogu dobiti izbori u Hrvatskoj već bi Tito bio raspisao višestranačke slobodne izbore”, smatra Raspudić, dodavši “Milanović je možda mogao dobiti izbore da je išao kao nezavisan kandidat, ovako je, kandžama titoista, osuđen na poraz u drugom krugu.”

Tko je angažirao Kolindinu frizerku protiv Škore?

Spomenuo je i izjavu frizerke Kolinde Grabar-Kitarović, koja je Škoru prozvala zbog nacionalnosti njegove supruge. Raspudić to tumači kao planirani napad na Škoru.

“Kao važan faktor na tobožnjoj desnoj strani spektra, a koja je ustvari više neki mategranićevski centar, ukazala se bivša Frizerka aktualne Predsjednice, koja je zadala nizak udarac protukandidatu Škori. Dotična gospođa na društvenim mrežama objavi, ili je netko drugi aranžira da ‘ona objavi’, skandaloznu tezu, vrlo štetnu po protukandidata. Onda status s Facebooka umirovljene frizerke prenesu, tobože zgražajući se, svi glavni mediji, čime široko pronesu ono što se od početka te igre htjelo prenijeti javnosti”, piše Raspudić.

Orešković i Kolakušić otkrili toplu vodu

Raspudić se osvrnuo i na Daliju Orešković i Mislava Kolakušića, čije poruke naziva populističkom demagogijom i otkrivanjem tople vode.

“Vrhunac cirkusa ipak je optužba marginalne kandidatkinje Dalije Orešković da je Kolinda Grabar-Kitarović plagirala koncept njenog predsjedničkog programa. Ako i jest, plagirala je otkriće tople vode jer nije riječ ni o kakvom genijalnom domišljaju, neočekivanim uvidima i briljantnim rješenjima, već o populističkoj demagogiji, prije svega o čarobnom pojmu ‘antikorupcija’.

To je trend sezone, svi su sad ‘antikorupcija’. Začetak mode bio je neslućen uspjeh Mislava Kolakušića na europarlamentarnim izborima pod tim sloganom, nakon čega je antikorupcija, kao Vegeta, postala obavezan dodatak svakoj kampanji. Očekujemo još samo H&M kolekciju pod nazivom “Antikorupcija” ili istoimenu Huljićevu pjesmu”, piše Raspudić.

U tom kontekstu nije propustio spomenuti SDP-ov “antikorupcijski savez.”

“Oporba predvođena SDP-om osnovala je ‘Antikorupcijski savez’, što je urnebesno, toliko da su im se čak i HDZ-ovci na posebnoj tiskovnoj konferenciji rugali.”

Milanovićevo “Normalno”

Milanovićev slogan “Normalno” ocijenio je kao proizvod uskog totalitarnog komunističkog uma, te ga vidi kao medvjeđu uslugu Milanoviću.

“Time se kampanja i demokratsko nadmetanje za petogodišnji mandat s područja političkog srozava na razinu biološkog ili psihijatrijskog. Kao, mi smo normalni, a drugi su nenormalni.”

Radi se, smatra Raspudić, o “ogavnom trovanju izborne kampanje”.

“Nema pluralizma, nema poštivanja različitosti, u smislu da druge političke opcije zastupaju jednako legitimne drugačije vrijednosti, interese, vizije, u slobodnom i demokratskom izbornom natjecanju, već oni koji nisu partija su ne-ljudi, fašisti, ukratko nenormalni”, piše Raspudić.

Foto: N1