Titov Galeb otplovio na obnovu: Ruža Tomašić optužuje Europsku uniju da podiže spomenik komunističkom režimu

Titov Galeb otplovio na obnovu: Ruža Tomašić optužuje Europsku uniju da podiže spomenik komunističkom režimu

Nakon deset godina provedenih u riječkoj luci, Titov Galeb jučer je zaplovio. Doduše, uz pomoć remorkera, koji su ga odvukli prema brodogradilištu Kraljevica, gdje će biti obnovljen. Za 14 mjeseci brod bi trebao postati muzej.

Hrđu će mu skinuti u brodogradilištu Kraljevica. Put do tamo trajao je deset godina. U posljednjim satima do cilja su ga ispratili Riječani.

Brod danas teglimo prvo u Kraljevicu, gdje će se odviti dio demontaže, uklanjanja azbesta. Nakon toga brod ide u dok Viktor Lenac na neke glavne konstruktivne radove. I onda se ponovno vraća u Kraljevicu gdje će se nastaviti daljnji radovi” kazao je jučer Ivan Šarar pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, donosi RTL.

Paralelno s ovom slikom u Europskom parlamentu talijanskih desničari, uz podršku zastupnice Ruže Tomašić, uputili su pitanje Europskoj komisiji. Europska unija dala je novac za obnovu, a to shvaćaju kao odavanje počasti Titu.

Riječki pročelnik za kulturu poručuje da su takvi napadi očekivani i promašeni, jer niti Europska komisija odlučuje kome ide novac, niti Grad Rijeka podiže spomenik režimu. Obnova je, kaže, rezultat natjecanja za financiranje nacionalne kulturne baštine.

“Brod će se privezati na riječkoj šetnici na Molo longu gdje će biti turistička atrakcija” izjavio je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Foto: Lana Slivar dominić/Hina