Kolinda želi da Hrvatska vojska i dalje ide u međunarodne misije: Što je rekla o migrantima

Kolinda želi da Hrvatska vojska i dalje ide u međunarodne misije: Što je rekla o migrantima

Predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da se bori protiv trenda iseljavanja i pokazala dokument kojim je u lipnju prije godinu i pol predstavila svoje demografske mjere.

“Mediji stalno govore o nekom paraobavještajnom podzemlju, postoji li ono ili ne ja ne znam”, rekla je predsjednica.

Upitana osjeća li na svojoj koži djelovanje takvog tipa, predsjednica je rekla da ne zna može li govoriti o paraobavještajnom ili hibridnom djelovanju.

Objasnila je i zašto smatra da treba pomladiti obavještajni sustav. “Kibernetika, pojavljuju se prijetnje na internetu. Trebaju nam, da tako kažem, hakeri”, rekla je predsjednica na N1 televiziji.

Treba li Hrvatska vojska sudjelovati u NATO-vim misijama? “Kad smo ušli u NATO, preuzeli smo obveze. Ako ste nekome saveznik, ponašate se u skladu s time. U Hrvatskoj je to pitanje odluke samih vojnika koji odlaze u druge države. Odrede cijele jedinice koje idu, kod nas postoji sustav koji to čini. Pitala sam ih zašto idu, rekli su da je to i profesionalni izazov”, rekla je Grabar-Kitarović.

Što mislite o odluci talijanske vlade da zatvori luke kako bi spriječili dolazak migranata. “To je njihova suverena odluka, ali zatvoriti luke i spriječiti ljude… Ako oni legalno dolaze i traže azil, onda je to drugo pitanje. Treba napraviti razliku između izbjeglica od rata, neimaštine i gladi i migranata koji bježe iz drugih razloga”, rekla je predsjednica.

“Problem treba rješavati na izvorištu, u Afganistanu. Većina migranata koji dolaze su muškarci u borbenoj dobi. Malo mi je žalosno da smo zaboravili na žene i djecu koji su ostali iza njih. Žene u Siriji, ‏Iraku i drugdje sjede uz svoju djecu i nemaju im što ponuditi”, rekla je predsjednica.

Je li Komšić legalan predstavnik Hrvata u BiH? “On je legalan, ali nije legitiman. Etnički predstavnik mora biti i politički predstavnik. Na Hrvatima je da izaberu. Ukoliko Hrvati u BiH priznaju njega kao svog legitimnog predstavnika, onda ćemo ga priznati i mi. Međutim, dok god hrvatski narod u BiH to ne priznaje, on je za mene nelegitiman”, rekla je predsjednica.

“Republika Hrvatska svakako štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ono što tražimo su jednaka prava, da sami biraju svoje političke predstavnike na svim razinama”, rekla je Grabar-Kitarović.

Upitana hoće li na početku drugog mandata pokrenuti arbitražu o granici sa Srbijom, predsjednica je rekla da je za arbitražu potrebno dvoje. “Neki procesi se odvijaju iza zatvorenih vrata. Ja sam bila vrlo jasna kad je bila riječ o posjetu Srbiji bilo o odnosima s Vučićem, da dok se ozbiljno ne počne rješavati pitanje nestalih, koje je meni duboko važno pitanje, nemamo o čemu razgovarati”, rekla je predsjednica.

“Dragi birači, pozivam vas da izađete na izbore 5. siječnja i date glas za Hrvatsku koja nastavlja proces rasta i razvoja, za Hrvatsku koja zna i može bolje, Hrvatsku koja je ponosna na svoje vrijednosti, koja ne osjeća kompleks manje vrijednosti u svijetu, nego je ravnopravan sugovornik. Pozivam vas da na listiću zaokružite broj 1, Kolinda Grabar-Kitarović”, poručila je predsjednica biračima.