Plenković ne vidi problem u HDZ-u: Napao Škoru zbog nevažećih listića i optužio ga da čita ono što mu drugi napišu

Plenković ne vidi problem u HDZ-u: Napao Škoru zbog nevažećih listića i optužio ga da čita ono što mu drugi napišu

Prema rezultatima DIP-a, Zoran Milanović novi je predsjednik Republike Hrvatske. Osvojio je uvjerljivo više glasova od protukandidatkinje i aktualne predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović. Rezultate izbora komentirao je premijer Andrej Plenković.

Želio bih na kraju drugoga izbornog kruga zahvaliti predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na njenih pet godina mandata i požrtvovnom radu, rekao je Plenković.

Zahvaljujem svim članicama i članovima HDZ-a koji su predano radili u ovoj kampanji da osvojimo ovaj mandat, rekao je Plenković, zahvalivši se i svim strankama koje su podržale Grabar Kitarović na ovim izborima, javlja N1.

Također, čestitam i Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom povjerenju u drugom krugu izbora, surađivat ćemo sukladno ustavnim ovlastima i zakonskim odredbama, rekao je Plenković.

Upitan strahuje li da su njemu upućene kritike stranačkih kolega nakon poraza Grabar Kitarović na izborima, Plenković je rekao da će prvo analizirati rezultate izbora.

Mi ćemo prije svega analizirati rezultate izbora, analizirati zašto se ovo dogodilo. Njih ima više. Ja sam tijekom kampanje govorio da je svaki glas desnoga centra koji je otišao Škori bio glas ljevici, koja je bila ujedinjena jer je Kolakušić praktički prestao s kampanjom. Ta situacija je po meni bila izrazito bitna i odredila dinamiku drugoga kruga, rekao je Plenković, ponovivši da je HDZ otkako mu je on na čelu napravio ogromne iskorake kako bi život u Hrvatskoj bio bolji.

S obzirom da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, što je enorman broj nevažećih listića, to znači da je dio hrvatskih birača tendenciozno poništio glasove, što znači da bi bilo 10-ak tisuća glasova razlike, da nije bilo poništenih listića. Birači svoje biračko pravo mogu manifestirati ovako, ali to je ispod razine ljudi koji, kad im i daju naputke, to čine na ovakav način, rekao je Plenković, koji se dotaknuo i Miroslava Škore.

On je izgovarao rečenice koje mu pišu zastupnici Mosta, mi to detaljno pratimo, ali to je njegov izbor i odgovornost. Svi ti sa krajnje desnice koji su nezadovoljni HDZ-om kakav je, mi smo sva pitanja rješavali, sve nepravde smo riješili. Jačanje vojske, policije, sve smo to radili kako treba. U kampanji se nije dovoljno čulo što znači zdravi rast, rekao je Plenković.

Upitan hoće li HDZ zbog rezultata ovih izbora ići više desno kako bi pridobio birače Miroslava Škore, Plenković je rekao da nitko ne posjeduje birače.

“Naši građani su pametni, mudri, treba se do kraja informirati, ne nasjedati na šarene laži, kojih u politici ima puno. Naravno da u politici treba biti i emocije, ali sve što je bilo bitno za naš program, mi to radimo”, rekao je Plenković.

Što se tiče najava njegovih stranačkih kolega, prije svega Milijana Brkića, o kandidaturi za šefa stranke, Plenković je rekao da svatko ima pravo kandidirati se na unutarstranačkim izborima.

“Što se tiče volje, želje ljudi, ja uvijek poštujem svačiju ambiciju. Bit će vrijeme za unutarstranačke izbore, tko god se želi kandidirati, neka se kandidira, mi smo u ove 3 i pol godine napravili jako puno, to ćemo nastaviti i dalje, a naši članovi će odlučiti tko će stranku voditi dalje”, rekao je Plenković.

Komentirajući izjavu Mire Kovača, koji je rekao da je za loš izborni rezultat krivo vodstvo HDZ-a, Plenković je rekao da se slaže da je vrh HDZ-a odgovoran što Hrvatska ima gospodarski rast, nikad veću zaposlenost, nikad manju nezaposlenost… “Mislim da smo odgovorni za to, ja prihvaćam tu odgovornost”, rekao je Plenković.

Milanoviću će čestitati na pobjedi.

“Bit će tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom. Imamo mi dugu povijest odnosa, a ovu recentnu koju je on svojim izjavama začinio kako ja nisam ni 2016., vidjet ćemo i razgovarati i dalje”, rekao je Plenković.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina