Miro Kovač optužio Plenkovićevu Vladu za Kolindin izborni fijasko: Bit će teško protiv Škore

Miro Kovač optužio Plenkovićevu Vladu za Kolindin izborni fijasko: Bit će teško protiv Škore

HDZ-ov Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku, komentirao je predsjedničke izbor i što to znači za parlamentarne i unutarstranačke izbore koji  se trebaju održati ove godine.

Rezultate predsjedničkih izbora nije htio komentirati previše, ali  je  zapravo neizravno optužio Plenkovića da je kriv za gubitak izbora rekavši da je prije pet godina Josipović platio cijenu za Vladu Zorana Milanovića i da se  sada dogodilo isto.

“Ugrubo, očito nismo uspjeli mobilizirati sve one birače kojima je HDZ sa svojim kandidatom na prvom mjestu. Milanović je osvojio sada manje glasova od Ive Josipovića na prošlim uizborima, a Josipović je izgubio. Kolinda Grabar-Kitarović je na ovim izborima osvojila 200.000 glasova manje nego na prošlim izborima. Nismo uspjeli mobilizirati birače i morat ćemo poraditi na tome kako te ljude uvjeriti da smo mi kvalitetno rješenje za promjene u Hrvatskoj. Mnogi su razmišljali o tome da li dati glas našoj kandidatkinji, pokazali smo da naša mašinerija radi jako dobro, puno je poruka išlo jako dobro. HDZ-ovci su na terenu odradili odličan posao, ali ljude je bilo teško uvjeriti da daju svoj glas HDZ-u zbog općih okolnosti, javlja N1.

Ivo Josipović je prije pet godina na izborima platio cijenu za vladu Zorana Milanovića. Mi smo ga ciljano gurali tada u naručje Milanovića. To se dogodilo i ovoga puta. Građani su izbirljivi i ne može ih se lako uvjeriti u nešto. Da smo uvjerili sve one koje smo uvjerili prije pet godina, opet bi osvojili Pantovčak. Danas su bile drukčije okolnosti, drugačija polazna pozicija. Ona je sada branila poziciju, a tada ju je išla osvajati. Sad je veliki test da vjerodostojnom politikom vratimo ljude koje smo izgubili”, kazao je Kovač.

Očekujete li probleme kada je u pitanju desna opcija Miroslava Škore koja najavljuje uključenje?

“Jasno je da će za nas to biti izazov. S jedne strane imamo predsjednika države iz reda SDP-a, iako će on izaći iz stranke, imamo grupaciju s desne strane u režiji Miroslava Škore, koji je osvojio respektabilan broj glasova na izborima. Morat ćemo biti vrlo vješti i one birače koji nam nisu poklonili povjerenje vratiti u svoje okvire. To neće biti bitka protiv nekoga, nego za nešto – vrijednosti, smjer, za stvar, a ne protiv nekoga”, rekao je Miro Kovač.

“Svatko će štititi svoje interese i svoje poglede na hrvatsku realnost. Mi u HDZ-u imamo svoje, Milanović svoje, no u Ustavu stoji kako sve to treba izgledati, a to je da predsjednik i Vlada oblikuju vanjsku politiku”, rekao je Kovač.

Po pitanju unutarstranačkih izbora u HDZ-u naglasio je kako će se oni provoditi po slovu statuta.

“U HDZ-u imamo državotvorni refleks, uvijek smo pokazali ozbiljnost, a tako ćemo i sada. U statutu stranke, što je pandan Ustavu na državnoj razini, piše i kada je datum izbora. U stranci će biti demokratski izbori.

U izbornoj noći sam samo konstatirao što jest. Realan sam i lojalan član stranke, te sam legalist i poštujem statut. Očekujem da svi budemo legalisti, stranački prijatelji i da zajedno radimo za dobrobit Hrvatske i da svi radimo za HDZ”, rekao je Kovač.

Kada su u pitanju priče o odgodi unutarstranačkih izbora zbog predsjedanja EU-om, a koji bi se trebali dogoditi na proljeće, naglasio je kako je jedino čime se on vodi statut stranke.

“Znam samo za statut HDZ-a, za mene je to jedino što sada postoji. Očekujem da se na središnjem odboru dogodi jedna konkretna i kvalitetna rasprava i analiza rezultata izbora za predsjednika Republike. Ona mora biti podrobna i komparativna. Mi moramo biti kompaktni, jaki i spremni za temeljnu bitku, a to je bitka za hrvatski Sabor. Koliko čujem želi se osigurati stabilnost za predsjedanje EU-om, ali postoji statut HDZ-a i znam što on predviđa.

Na unutarstranačkim izborima imat ćemo neku vrstu referenduma o smjeru stranke. Članstvo će odlučiti kome će pokloniti povjerenje i kakvu politiku želi da se vodi u ime HDZ-a i na državnoj razini”, rekao je Kovač.

Foto: MarioStrmotić/Hina